Rafael Vornok ispred Demokratske partije odneo pobedu protiv Keli Lofler

Drugi krug američkih izbora za Senat u Džordžiji će u velikoj meri odlučiti dalju sudbinu političkog života najveće sile sveta. Trenutni broj senatora je 50:50, a trka između Dejvida Perdua i Džona Osofa će biti tas na vagi.

Mediji su projektovali Rafaela Vornoka kao pobednika u trci za Senat protiv aktuelne senatorke Keli Lofler i na 98% obrađenog uzorka razlika je 1,2% što je nedostižna prednost na strani kandidata demokrata.

Međutim, sve staje u trku Dejvida Perdua i Džona Osofa. Osof (D) vodi za 12.806 glasova i 0,29% što je veća razlika od one koju je Džo Bajden imao protiv Trampa u ovoj saveznoj državi. Ukoliko Osof pobedi, to bi značilo da republikanci gube Senat, dok Demokrate preuzimaju gotovo sve glavne poluge moći - mesto predsednika, Kongres i Senat.

Republikanci imaju većinu u Senatu još od 2014. godine. Obama u poslednje 2 godine svog predsedničkog mandata nije imao toliku moć da sprovodi svoju agendu, dok je Tramp u Senatu imao poleđinu koja je u velikoj meri pružala bezbednost od predloga Kongresa koji kontrolišu demokrate.

Rezultati poslednje senatorske trke trebalo bi da budu poznati do kraja dana.

Autor: redportal.rs

#Američki izbori

#Demokrate

#Republikanci

#Senat