Čačani odneli ubedljivu pobedu

U petak, 18. decembra, u dekanatu Fakulteta tehničkih nauka upriličen je svečani prijem za ekipu studenata koja je osvojila 1. mesto na onlajn takmičenju Hakaton u Nišu. Sa rešenjem na temu održivog razvoja Tvoj kod za bolji svet, 4 studenta 4. godine Informacionih tehnologija, Vanja Stepanoski, Ilija Vujičić, Lazar Starčević i Miloš Petrović, odneli su ubedljivu pobedu ispred 2 ekipe sa niškog Elektronskog fakulteta, kao i timova novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i beogradskog Matematičkog fakulteta.

Hakaton je takmičenje timova u kome mladi programeri realizuju softversko rešenje na zadatu temu, a na raspolaganju imaju samo 42 sata. Žiri čine seniori iz kompanije Better Collective iz Niša, koja je i organizator takmičenja. Ekipa Rick’s Solutions zapravo su Vanja Stepanoski, Ilija Vujičić, Lazar Starčević i Miloš Petrović. Oni su osmislili platformu EcoRick koja putem sistema nagrađivanja podstiče odgovorno ponašanje pojedinca. Iako su studenti završne godine studija na FTN u Čačku, Ilija, Vanja, Lazar i Miloš, oni trenutno obavljaju i stručnu praksu u firmama V-tool, Croonus, Traser software i Be-Terna.

- Videli smo poziv, okupili tim i prijavili se sa namerom da naučimo nešto novo, bez pretenzija ka pobedi. Svakako ćemo ovaj rezultat upisati u svoj CV - navodi Vanja.
- Iako smo skromno ušli u celu priču, ipak smo izuzetno zadovoljni kreiranim rešenjem. Jedno od pravila takmičenja je da pobedničko rešenje mora ostati "open source", a da mi kao autori zadržavamo sva prava. Postoji mogućnost da ga i dalje razvijamo - dodaje Ilija.

Lazar je naglasio da su takmičarska rešenja ocenjivana po kriterijumima originalnosti i funkcionalnosti ideje, implementacije i održivosti i da su izuzetno zadovoljni osvojenom nagradom - vaučerom na 1.000 evra za kupovinu u Gigatronu.

Autor: caglas.rs/redportal.rs

#Fakultet tehničkih nauka

#Hakaton

#takmičenje

#Čačak