Elektorski koledž potvrdio pobedu!

Juče je zvanično potvrđena pobeda kandidata američkih demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD, pošto mu je Kalifornija dodelila 55 elektorskih glasova.

Bajden je tako premašio broj od 270 glasova elektora, koliko je potrebno za ulazak u Belu kuću. Na osnovu rezultata izbora 3. novembra, Bajden je dobio 306 glasova elektorskog koledža, dok je republikanski kandidat i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp osvojio 232 glasa. Ranije juče, elektori u nekoliko ključnih saveznih država - Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Nevadi, Pensilvaniji i Viskonsinu, u kojima je Tramp pokušavao da preokrene rezultat, glasali su takođe za Bajdena.

Elektori u Arizoni su potvrdili da 11 glasova ide Bajdenu, Pensilvanija je dala 20, Nevada 6, Vermont 3, dok je Tenesi dao Trampu 11 glasova. U Viskonsinu je Bajden dobio 10 glasova, Mičigen mu je dao 16 glasova, a Džordžija 16 glasova elektora.Nakon ovog potvrđivanja glasova, oni će biti poslati u Vašington i potvrđeni 6. januara u Kongresu, zajedno sa glasovima elektora iz ostalih saveznih država.

IZVOR: YT / Joe Biden

Autor: Tanjug/redportal.rs

#Elektori

#Pobeda

#SAD

#džo bajden

#predsednički izbori