Američkom predsedniku ostalo je još 12 dana mandata

Nakon dešavanja na Kapitolu, sve su jači pozivi da američki predsednik Donald Tramp bude smenjen, odnosno "impičovan". Ti pozivi su usledili nakon nezapamćenog haosa kada su protestanti sa događaja March for Trump upali u američki Kapitol i prekinuli proglašavanje izbora predsednika od strane elektorskog koledža.

Elektorski koledž je nakon tog haosa proglasio Džoa Bajdena za pobednika, međutim, jedni od najuglednijih pripadnika Demokratske partije poput Nensi Pelosi i Čaka Šumera pozvali su na sklanjanje Trampa iz kancelarije na osnovu 25. amandmana Ustava Sjedinjenih Država.

Tramp je već jednom podlegao proceduri impičmenta, ali demokrate nisu uspele u nastojanju da smene 45. američkog predsednika. Međutim, sada se čini da sve više republikanskih senatora okreće leđa Trampu i počinje da se privikava na novo političko okruženje u kom će demokrate imati i predsednika i većinu u Kongresu i u Senatu.

Zašto su senatori bitni za impičment?

Da bi američki predsednik bio smenjen, potrebno je da postupak bude pokrenut u donjem domu američkog parlamenta. Ukoliko kongresmeni izglasaju smenu predsednika, dalja procedura ide u američki Senat. Od 100 senatora, potrebno je da dve trećine glasa za smenu američkog predsednika, da bi on definitivno bio smenjen.

Ovakav epilog deluje sasvim realno, s obzirom na to da demokrate imaju 51 od 100 mesta, a mogli bi da im se približe republikanci koji ne predstavljaju toliko tvrdu struju u okviru partije, kao i oni koji su se poslednjih dana distancirali od Donalda Trampa.

Da bi za američkog predsednika stvari bile gore, tužilac je najavio mogućnost pokretanja postupka protiv Trampa zato što snosi odgovornost za nerede pre 2 dana.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Senat

#kapitol

#tramp