Vraćen nakon restauracije

TREBINJE: Spomenik pesniku Jovanu Dučiću, koji je pre 25 godina postavljen na ulazu u Gradski park u Trebinju, vraćen je nakon restauracije na postament sa kojeg je dignut pre 11 dana, zajedno sa Spomenikom Petru II Petroviću Njegošu, koji se nalazi prekoputa Dučića, na Trgu pesnika, javljaju Nezavisne.

Radovi na restauraciji oba spomenika obavljali su se u Trebinju, uz stručni nadzor nadležnih iz Komisije za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika i uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Srpske ☝🏻.

Njegošev spomenik još nije dovršen, jer, zbog svoje starosti i zbog oštećenja koja je pretrpeo, granatiranjem iz Dubrovnika u proteklom ratu, na njemu ima više posla.

- Ovim radovima pristupilo se po preporuci stručnjaka, jer su spomenici, posebno Njegošev, izloženi različitim spoljnim uticajima, pa se radilo na čišćenju od površinskih naslaga raznih nečistoća i mikroorganizama - saopšteno je iz Gradske uprave Trebinje, gde je rečeno da se još radi na restauraciji Spomenika Njegošu, koji će uskoro biti vraćen na svoj postament.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Oni su najavili i to da će biti obnovljena slova na postamentima, a sva oštećenja će biti restaurirana prema formi, strukturi i boji.

Takođe je najavljeno i da će biti izvedena konsolidacija spomenika, kao i aseptička i hidrofobna zaštita.

Prethodno je, po preporuci stručnih lica, a uz nadzor nadležnih institucija, restaurirana bronzana statua Kupidona u Gradskom parku, koja je urađena 60-ih godina prošlog veka po uzoru na fotografiju originalne mermerne statue, oštećene posle Drugog svetskog rata, od koje je sačuvana samo glava koja je pohranjena Muzeju Hercegovine.

I ova statua, kao i Spomenik Njegošu, pokloni su pesnika Jovana Dučića svome gradu, u kojem je 27. maja 1934. godine otkrio "bronzanog Njegoša", rad vajara Tome Rosandića, što je bio prvi spomenik u svetu posvećen ovom pesniku 😍.

Spomenik Jovanu Dučiću postavljen je na ulazu u trebinjski Gradski park 1997. godine, a rad je Drinke Radovanović.

Autor: nezavisne.com / Vesna Duka

#Jovan Dučić

#Spomenik

#Trebinje