Naučnici predlažu da se meso i mlećni proizvodi zamene ALTERNATIVNIM IZVORIMA HRANJIVIH MATERIJA

Finski istraživači koristili su kompjuterske modele kako bi utvrdili optimalnu kombinaciju ishrane koja bi ispunjavala sve hranljive potrebe, a istovremeno što više umanjila uticaj na životnu sredinu, potrošnju vode i zagađivanje zemlje, piše RTS.

Došli su do zaključka da ukoliko bi ljudi u Evropi zamenili meso i mlečne proizvode sa drugim alternativnim izvorima hranljivih materija došlo do značajnog smanjenja negativnih uticaja na prirodu.

Osim toga, stručnjaci Univerziteta u Helsinikiju kažu da su vegeterijanci i vegani pokazali kakve sve zdravstvene i ekološke dobrobiti mogu da proisteknu od smanjene konzumacije mesa.

Ne samo da bi prelazak na „hranu budućnosti“, poput insekata i proteina iz gljiva, mogao da podmiri potrebe već bi doprineo boljem unosu esencijalnih hranljivih materija.

- Hrana budućnosti je takođe mnogo efikasnija za uzgajanje, odnosno troši manje vode i zauzima manje prostora.

- Globalni sistem proizvodnje hrane suočava se sa obezbeđivanjem zdrave i adekvatne ishrane kroz što održivije načine, što je umnogome pogoršano klimatskim promenama i povećanom potražnjom za proteinima od strane sve veće svetske populacije - navode finski stručnjaci.

Zamenom hrane koja dolazi od stočarstva sa novim izvorima hranljivih materija negativni uticaj na životnu sredinu bio bi smanjen za 80 odsto, a istovremeno bi bile ispunjene sve ljudske potrebe.

Autor: RTS

#Evropa

#Helsinki

#Insekti