Izmene podrazumevaju pooštravanje kontrole

Na današnjoj sednici Narodne skuštine pred poslanicima se nalaze izmene Zakona o zaraznim bolestima.

Ove izmene jutros su usvojene na Odboru za zdravlje i porodicu, a s obzirom da na plenarnoj sednici nije podnet ni jedan amandman, očekuje se da ovaj predlog bude i konačno usvojen u toku dana. Glasanje će se održati oko 19 časova.

Izmene zakona biće u cilju efikasnije primene protivepidemijskih mera, što pre svega podrazumeva lakše i brže kažnjavanje onih koji krše donete mere.

Današnja rasprava na temu izmena Zakona počela je obraćanjem predsednika parlamenta Ivice Dačića, koji je dao reč ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru. On je detaljno obrazložio sve izmene koje su predložene.

- Pred nama je predlog zakona. Molim Vas da ovaj predlog posmatrate kao još jedan od niza mera u borbi protiv koronavirusa. Ovim predlogom zakona uobličavamo pravni okvir - rekao je Lončar i dodao da će nastojati da epidemiju držimo pod kontrolom.

Izmenama zakona uvešće se mera kućnog karantina koja će biti strogo kontrolisana.

Kako stoji u predlogu zakona, kućna izolacija se propisuje kao protivepidemijska mera izdvajanja inficiranih osoba bez simptoma ili sa simptomima bolesti koja ne zahteva lečenje u bolnici.

Prema zakonu, karantin u kućnim uslovim nalaže infektolog ili drugi doktor medicine u skladu sa naredbom ministra, o čemu obaveštava epidemiologa nadležnog instituta, zavoda za javno zdravlje ili druge nadležne zdravstvene ustanove.

Visina kazne za kršenje mera ostaće ista, od 5.000 do 300.000 hiljada dinara, ali će se podići efikasnost kažnjavanja, s obzirom da će kontrolu pored sanitarne inspekcije moći da obavljaju i komunalna inspekcija i komunalna milicija, u slučajevima kada epidemiološka slika bude dovoljno loša.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#glasanje

#korona

#kovid

#skupstina

#zakon