Optužnica: OVK vršila zločine radi kontrole nad KiM

HAG: U optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se da su izvršili zločine protiv čovečnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom, različitim sredstvima.

- Sva dela navedena u ovoj optužnici bila su deo široko rasprostranjenog ili sistematskog napada usmerenog na protivnike. Zločini su sledili dosledni obrazac, šire porodice i zajednice žrtava i trebalo je da posluže kao upozorenje i da izvrše pritisak na ciljano stanovništvo - navodi se, između ostalog, u optužnici na 68 strana koju je potpisao tužilac Džek Smit.

Juče, nakon potvrde iz haga da je optužnica protiv njega pogignuta, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači podneo je ostavku na to mesto.

- Pre nekoliko trenutaka od nadležnih u Specijalnom sudu obavešten sam da je protiv mene potvrđena optužnica. Biću dostupan pravdi i molim sve da ne gube strpljenje i nadu - izjavio je Tači.

Privremeni vršilac dužnosti predsednika biće Vljosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, partije koja je u koaliciji sa Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Međutim, ko će biti trajni predsednik, to je veliko pitanje, s obzirom da je DPK u dobroj meri obezglavljena ovim haškim procesima.

Podsećamo, nakon 20 godina od završetka rata još uvek niko nije odgovarao za masovne zločine OVK nad Srbima i ostalim nealbancima na prostoru Kosova i Metohije. Procesi pred Specijalnim sudom u Hagu biće poslednja šansa da se pronađe pravda za žrtve.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kosovo

#hag

#hasim

#kadri

#metohija

#ovk

#taci

#veselji

#zlocini