Savez usmeren protiv Moskve

Formiranje trojnog vojnog saveza Ukrajine, Moldavije i Gruzije dobilo je podršku Vašingtona, a analitičari veruju da će glavni sponzori tog saveza biti SAD, Turska, Velika Britanija, najverovatnije i Rumunija.

Zvanično, do sada nije potpisan nikakav dokument o stvaranju saveza Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali analitičari kažu da se to posle najave Entonija Blinkena može očekivati uskoro. Vojni analitičari u Moskvi objašnjavaju da novi trojni savez ima za cilj da, uz podršku SAD i NATO, vodi koordinisane akcije protiv Rusije. Jačanjem ukrajinske armije računa se i na moguću vojnu intervenciju u Donbasu.

Ono što je izvesno jeste da sve tri zemlje žele da postanu članice NATO. Tako je nova predsednica Moldavije Maja Sandu u predizbornoj kampanji kazala da želi da njena zemlja postane članica Alijanse. Ona insistira i da iz Pridnjestrovlja odu ruski mirotvorci i da na njihovo mesto dođu predstavnici Zapada.

Što se tiče Ukrajine i Gruzije, one su poslednjih godina ojačale vojnu saradnju i ekonomske veze sa NATO i lani je potpisan plan o vojnoj saradnji, a njihovi predstavnici učestvuju na vežbama u Crnom moru sa predstavnicima NATO-a.

Saveznički odnos prema SAD i NATO, Gruzija i Ukrajina pokazuju tako što njihovu teritoriju preleću i približavaju se ruskim granicama američki špijunski avioni. 

Ranije se govorilo da će Velika Britanija pomoći Ukrajini ne samo u pripremi marinaca već i u gradnji morskih vojnih baza na obali Crnog i Azovskog mora, ali zasad osim obećanja nema ničega konkretnog. Što se tiče Turske, ona će ojačati ukrajinski vojni potencijal zajednčkim vojnim industrijskim objektima, kao i prodajom vojnih brodova, kao i najnovijim modelima bespilotnih letilica "bajraktar".

Pre 20 godina uz podršku SAD bio je formiran je savez GUUAM, u koji su ušli Gruzija, Ukrajina, Uzbekistan, Azerbejdžan i Moldavija. Ali neki poseban rezultat nije postignut.

Autor: redportal.rs

#Gruzija

#Moldavija

#Ukrajina

#Vojni savez

#rusija