Srpski predstavnici ujedinjeni protiv teksta

Predstavnički dom BiH sutra će ponovo glasati o inicijativi Šemsudina Mehmedovića da parlament pokrene proceduru za izbor teksta himne BiH.

Ipak, sudeći prema raspoloženju poslanika, i dalje će se službena pesma BiH ostati bez reči, piše Srpskainfo.

Budući da na prošloj sednici nije postojala entitetska većina iz Republike Srpske (protiv su bila oba bloka stranaka), Mehmedovićeva inicijativa se našla pred kolegijumom Predstavničkog doma, koga čine Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović.

Međutim, ni oni se nisu usaglasili, što znači da nas očekuje drugi krug glasanja u Domu, u kome je najmanje 10 glasova iz Srpske potrebno da "sahrani" priču o izboru teksta za Intermeco, koja se koristi od 1998. godine.

Poslanica SNSD Sanja Vulić kaže da ostaje pri ranijoj diskusiji, u kojoj se žestoko usprotivila inicijativi da BiH dobije tekst himne. Vulićeva smatra da prvo Federacija BiH treba da dobije himnu, te grb i zastavu, koje nema od 2006. godine, ali je to pitanje za Parlament FBiH.

Poslanik PDP Mira Pekić takođe kaže da ostaje pri glasanju protiv, jer smatra da u ovom momentu takva inicijativa nije dobrodošla.

– Verujem da će biti entitetska većina protiv, odnosno da će svi prisutni poslanici iz Srpske glasati protiv, osim Adila Osmanovića iz SDA – procenjuje Pekićeva.

pročitajte još

BOSNA PODRHTAVALA

Autor: redportal.rs

#bez teksta

#himna bosne i hercegovine

#neće dobiti