Nekim psima u genima je zapisano da imaju šanse da žive duže od ostalih

Na životni vek psa utiču brojni faktori, od zadovoljavajućih uslova, brige i higijene do zdrave prehrane i količine fizičke aktivnosti.

Međutim, i pasmina igra ulogu. Nekim psima u genima je zapisano da imaju šanse da žive duže od ostalih.

Maltezer

Ovi mali, beli psi obično požive 15 godina. Najstariji maltezer doživeo je 20 godina. Ženke ove rase imaju tendenciju da žive godinu dana duže od svojih mužijaka.

Bigl

Tipičan bigl živi 15 do 20 godina. Najstariji poznati bigl zvao se Buč, živeo je u Virdžiniji i uginuo 2009. godine u dobi od 27 godina.

Ši-cu

Psići poznati po dugoj dlaci, koji pripadaju pasmini Ši-cu, u proseku žive 12 do 16 godina.

Lasa apso

Najstariji zabeleženi Lasa apso živeo je 29 godina i preminuo je 1939. Poznati su kao dobri psi čuvari u zatvorenom jer su skloni sumnjičavosti prema strancima.

Kokapu

Nije retkost da zdravi cockapoo proslavi 13. rođendan. Ova pasmina, nastala ukrštanjem koker španijela i pudle, obično živi 10 do 14 godina.

Australijski ovčar

Australijski ovčari su poznati po izvrsnoj pastirskoj sposobnosti, inteligenciji i visokoj energiji. Žive u proseku 15 godina.

Jazavčar

Minijaturni jazavčari žive 12 do 16 godina, a obično 12 do 14. Najstariji jazavčar bio je Šanel, doživeo je 21 godinu. Upisao se u Ginisovu knjigu rekorda.

Toj pudla

Sve pudle i mešavine pudlica imaju prilično dug očekivani životni vek, ali kao najmanja u grupi Toj pudlice imaju najduži životni vek, a u poreseku 16 godina.

Čivava

Možda su najmanja rasa pasa, ali se mogu pohvaliti da su jedna od najdugovečnijih, uglavnom zato što nisu skloni nikakvim ozbiljnim genetskim bolestima. Prosečan životni vek im je 17 godina.

Novogvinejski pevajući pas

Niste ranije čuli za ovu rasu? Pa, to je verovatno zato što se smatra najređim psom na svetu. Ovaj divlji pas poreklom je sa Nove Gvineje i poznat je po svom pevačkom zavijanju. Samo ih oko 100 živi u zatočeništvu. Iako se smatra da su najprimitivniji psi koji danas postoje, oni su nežni i prijateljski raspoloženi prema ljudima. Žive oko 18 godina.

Autor: redportal.rs

#Psi

#Starost

#ljubimci

#životni vek