Srbi će slobodno putovati Evropom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će vakcinisani građani Srbije od subote, 1.maja, dobijati digitalne sertifikate.

Ovi digitalni sertifikati biće odgovor na pravila Evropske unije koja pripisuju potvrdu o vakcinaciji kao uslov za slobodna putovanja. Mnoge države se muče sa izdavanjima, ali Srbija je u to odavno predvidela.

Srpski državljani i svi koji su se vakcinisali u Srbiji će od 1. maja moći slobodno da preuzmu svoj digitalni sertifikat i putuju slobodno po državama EU. Uslov je naravno vrlo logičan, a to je da ste primili vakcinu protiv koronavirusa.

Brnabić je, u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanice Jasmine Karanac (SDPS), kako motivisati građane da se vakcinišu, ukazala da je Srbija uspostavila od početka procesa odličan IT sistem, koji omogućava izdavanje elektronskih sertifikata.

Brnabić je prenela da se do 15 časova u Srbiji ukupno, makar jednom dozom, vakcinisalo 2.150.280 građana, što je iznad 30 odsto ukupnog punoletnog stanovništva.

Drugu dozu vakcine, kako je dodala, primilo je 1.462.125 građana, što je 25,6 odsto punoletne populacije.

Kada je reč o imunizavanima, a to su građani kojima je od druge doze vakcine prošlo dve nedelje ili pet u slučaju AstraZeneka vakcine, do sada ih je 1.265.974, odnosno 20,2 odsto punoletne populacije.

Autor: tanjug.rs / redportal.rs

#KOVID 19

#Srbija

#digitalni

#kovid pasoš

#sertifikat

#vakcinisani