On ne bi zamenjivao gotovinu i bankarske depozite 🤑

Engleska banka i Trezor najavili su da pokreću radnu grupu koja će se baviti istraživanjem mogućnosti uvođenja digitalne valute ove centralne banke. Oni trenutno procenjuju rizike i mogućnosti povezane sa stvaranjem nove vrste digitalnog novca. Ipak, konačna odluka još uvek nije doneta o tome da li treba imati takvu valutu u Velikoj Britaniji.

Radnu grupu će zajedno voditi zamenik guvernera banke za finansijsku stabilnost, Džon Kanlif i generalna direktorka finansijskih usluga trezora Katarina Bradik. Banka je ranije izjavila da je zainteresovana za digitalnu valutu centralne banke (CBDC) jer je "ovo period značajnih promena u novcu i plaćanjima“.

- Ako bi se uveo CBDC, on bi bio denominovan u funtama sterlinga, baš kao i novčanice, tako da bi 10 GBP CBDC uvek vredelo isto kao i novčanica od 10 funti - rekla je banka i pojasnila:

- Za CBDC se ponekad smatra da je ekvivalentan digitalnoj novčanici, mada u nekim aspektima može imati toliko zajedničkog sa bankovnim depozitom. Bilo koji CBDC bio bi uveden uz - umesto da zamenjuje - gotovinu i bankarske depozite.

Autor: redportal.rs

#CBDC

#Engleska banka

#centralna banka

#digitalni novac