Olimpijske igre biće održane na tačno 100 godina od kada je Pariz bio domaćin Igara 1924. godine

Dve godine ostale se su još do otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, koje će trajati od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

Olimpijske igre biće održane na tačno 100 godina od kada je Pariz bio domaćin Igara 1924. godine, piše Sportal.

Grad svetlosti će na ovaj način pored Londona biti jedini grad koji je treći put domaćin najveće svetsek smotre sportista.

Nakon 1900, 1924. Pariz će imati priliku da se opet 2024. godine pokaže u punom sjaju pod plamenom olimpijske baklje.

Ceremonija otvaranja prvi put imaće drugačiji koncept i mesto otvaranja, pa će umesto stadiona, otvaranje biti održano na Seni, reci koja prolazi kroz centar Pariza.

Foto: Redportal.rs/Olimpijski tim Srbije/Jovan Simić

Očekivani broj sportista u Parizu 2024. je oko 10 500, dok će volontera biti oko 45 000, a tačni podaci o broju takmičara znaće se nakon završetka olimpijskih kvalifikacija.

Na program Olimpijskih igara u Parizu biće uvršten i jedan novi sport, a to je brejkdens, a takmičenje će biti održano i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Pored glavnig grada Francuske, još nekoliko gradova će ugosti najboje sportiste na svetu. Fudbalski turnir igraće se u Bordou, Nantu, Lionu, Sent Etjenu, Nici i Marseju, jedrenje će biti u Marseju, dok će Lil imati i timske sportove. Interesantno je da će se surfovanje održati na teritoriji Tahitija, 15 000 km od Pariza.

U Parizu će priluku za nastup imati i olimpijski tim MOK-a za izbeglice, koji je prvi put učestvovao na Igrama u Riju 2016.

Olimpijske igre u Parizu biće prve Igre održane u skladu sa principima Olimpijske agende 2020 Međunarodnog olimpijskog komiteta koji, između ostalog, podrazumevaju i veću dostupnost takmičenja širem stanovništvu, pa će takmičenje u maratonu biti organizovano u isto vreme i za olimpijce, ali i za rekreativce.

Ove Igre biće specifične i po tome što će biti primenjen novi sistem kupovine ulaznica za olimpijska takmičenja, tako što više neće biti lokalnih agenata za pojedinačne teritorije, kako je to bio slučaj do sada, već će svi zainteresovani iz celog sveta moći da apliciraju za ulaznice putem jedinstvenog portala Organizacionog komiteta Pariz 2024.

Slogan Igara u Parizu biće – „Igre širom otvorene“, na francuskom “Ouvrons grand les jeux”, koji naglašava viziju Pariza 2024 da otvori Igre za stvaranje novog, impresivnijeg iskustva, ilustrovanog kroz različite aktivnosti i inicijative.

Ovo uključuje i olimpijske događaje organizovane u spektakularnim objektima, mladi i urbani sportski program, rodni paritet u učešću sportista, javna sportska dešavanja tokom Igara i razni drugi programi angažovanja koji uključuju i aktiviraju francusko stanovništvo.

Foto: Instagram.com/@oksrbije

Koncept „Igre širom otvorene“ takođe je očigledan u nizu drugih projekata koji su već u toku.

Inicijativa koju je pokrenuo Pariz 2024 sa francuskim Ministarstvom obrazovanja pomogla je više od 1,3 miliona dece da učestvuje u 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti. Fondovi zadužbine Pariz 2024 (Le Fonds de dotation Paris 2024) takođe su otvorili Igre za skoro dva miliona korisnika, kroz više od 600 projekata fokusiranih na sportske i kulturne aktivnosti.

Pored toga, uprkos činjenici da je 95 odsto objekata postojeće ili privremeno, novi centar za vodene sportove koji se gradi za potrebe Igara otvoriće sportske mogućnosti za lokalno stanovništvo, posebno u Sena-Sen Deniju, gde će mnoga takmičenja Igara biti održana.

Održivost je još jedna komponenta koja će biti ključna za predstavljanje vizije „Igre širom otvorene“. Pariz 2024 ima za cilj da prepolovi karbonski otisak u poređenju sa prethodnim Olimpijskim igrama, nadoknadi više od zaostalih emisija i iskoristi uticaj Igara za razvoj dugoročnih projekata kompenzacije ugljenika.

Borbe za olimpijske vize su počele, a više od 100.000 sportista širom sveta krenulo je da trasira olimpijski put do Pariza. Tokom naredne dve godine više od 3.000 takmičenja če održati do juna 2024, na kojima će moći da se čekira olimpijska karta, koja će omogućiti najboljima, njih oko 10.500 (50 odsto žena i 50 odsto muškaraca) da učestvuju na Olimpijskim igrama sa najviše rodne ravnoteže u istoriji.

Autor: sportal.rs

#2024

#olimpijske igre

#pariz