Ne, nije u pitanju film 😊

Mnogi filmovi i serije su nas učile da prizivanje mrtvih ne donosi ništa dobro. Ali šta ako govorimo o digitalnom obliku. Inženjeri iz Majkrosofta su predali patentni zahtev za tehnologiju kojom bi pokojnike moglo reinkarnirali kao chatbotove.

I 1. decembra je patent odobren. U pitanju su sistemi i metode za izradu konverzacijskog chatbota na osnovu pojedinačne osobe. Uz pomoć veštačke inteligencije razgovor se stvara uz pomoć slika, audio-zapisa, objava na društvenim mrežama, poruka, pisama i ostalih dostupnih podataka o nekom pojedincu.

Uz pomoć takvih podataka budući Majkrosoftov sistem bi složio ličnost chatbota koja bi ličila stvarnoj osobi. Ovaj bot bi imao sposobnost da razgovora sa stvarnim ljudima, u obliku chata ili sa 2D ili 3D modelom osobe.

U opisu tehnologije zaštićene ovog patenta navodi se da bi chatbot mogao biti inspirisan preminulim prijateljima ili članovima porodice. Ovo znači da bi Majkrosoft htio što iskoristiti svoju tehnologiju da bi “oživeo” preminule i omogućio njihovim bližnjima da sa njima “razgovaraju”.

Međutim, šta su tačno naumili još uvek javnosti nije poznato. Ostaje da vidimo da li će zaista oživljavanje preminulih iz filmova postati deo naše realnosti. 🤔

Autor: redportal.rs

#AI

#Microsoft

#Preminuli

#chatbot

#veštačka inteligencija