Da li je u pitanju optička varka?

Zamislite da se probudite nakon noći obilnih snežnih padavina - pogledate kroz prozor i ugledate svet belog. Ali ako otvorite slavinu ili otvorite zamrzivač, primetićete da tečna voda i led obično izgledaju bistri. Pa, zašto je sneg beo?

Kada je reč o razumevanju kako se H2O, suštinski bistra supstanca, može transformisati u nešto belo, Kent Libreht, profesor fizike na Kalifornijskom institutu za tehnologiju i autor snovcristals.com, stranice o fizici snežnih pahuljica, koristio je sledeći analogiju.

Ako uzmete komad stakla, poput prozorskog stakla, koji je očigledno proziran, ali onda izvadite čekić i razbijete okno na komadiće stakla ... tada je belo.

Libreht je rekao da je ključ ove razlike u tome kako svetlost komunicira sa jednom površinom poput prozora naspram višeslojnih površina poput slomljenog stakla i da se isti koncept odnosi i na sneg.

Prema nauci o optici, kada svetlost pogodi objekat, ona se ili prenosi (prolazi kroz objekat), apsorbuje (upija u objekat) ili se odbija (odbija se od objekta). Kada svetlost udari u glatku ravnu površinu poput stakla ili leda, njeni vidljivi zraci uglavnom prolaze ravno, a da im putevi nisu poremećeni. A budući da naše oči vide objekte samo obrađujući svetlosne talase koji se odbijaju od objekta ili ga apsorbuju, zato se staklo i led često čine bistrima.

Međutim, u slučaju razbijenog stakla sada postoji bezbroj neravnih površina. Kada svetlost udari u ove nepravilne površine, ona se odbija i rasipa u svim pravcima. To se odnosi i na snežne pahuljice, koje se sastoje od stotina sitno-sitnih kristala leda različitih oblika i strukture. Budući da se svetlost koja udara u staklene krhotine ili pahuljice odbija podjednako unazad, ovi zraci uključuju sve kompozitne boje talasne dužine vidljive svetlosti (crvenu, narandžastu, žutu, zelenu, plavu, indigo i ljubičastu), koje zajedno izgledaju belo. Zbog toga naše oko "vidi" belo kada gledamo sneg.

Iako prirodna boja snega može biti bela, poznato je da poprima više hipnotizujućih nijansi.

Prema Librehtu, snežni pokrivač, sante leda i lednici mogu ponekad izgledati plavo kada svetlost ulazi u njihovu unutrašnjost kroz pukotine i rascepe (umesto da se odbija od njihovih površina) i zaglavi se. Dok ova svetlost putuje snegom i ledom, nebrojeni kristali leda rasipaju je na njenom putu. Što dalje putuje, to se više puta raseja. Budući da voda i led prioritetno upijaju više crvene svetlosti od plave svetlosti, kada se svetlosni zraci konačno pojave iz slojeva snega, kraće plave talasne dužine pre nego duže crvene talasne dužine odražavaju se prema našim očima. Što se duže rasipanje ponavlja, plava nijansa će biti primetnija.

Autor: redportal.rs

#LED

#boja

#sneg

#voda