Voće i povrće koje nas štiti

Naš respiratorni sistem je najvažniji, ali trenutno je i najugroženiji. Razni spoljni faktori kao što su zagađeni vazduh, vremenske promene, nezdrav unos hrane, nepravilan način života utiču na naš imuni sistem, a respiratorni organi nose najveći teret.

Za vreme koronavirusa najbitnije je podizati imunitet i štititi respiratorni sistem.

Dobro uravnotežena ishrana igra ključnu ulogu u zaštiti našeg tela od respiratornih infekcija. Redovno uključivanje različitih hranljivih sastojaka u naše obroke može pomoći u jačanju našeg respiratornog sistema i izbegavanju infekcija.

Foto: Pexels.com

Antioksidanti prisutni u voću i povrću igraju vitalnu ulogu u zaštiti jer pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Poboljšavaju imunitet i smanjuju uticaj spoljnih zagađivača na organe našeg tela. Obuhvatajući puno živopisnog voća i povrća poput crvene i žute paprike, paradajza, cvekle, šargarepe, papaje i nara pruža više vitamina i minerala i povećava ukupni imunitet.

Izvori bogati vitaminom C kao što su kivi, pomorandža, zeleno povrće, brokoli su posebno korisni za jačanje respiratornog sistema. Takođe su bogate magnezijumom koji pomaže u čišćenju respiratornog puta. Luk je prirodni antibiotik i koristan je u lečenju respiratornih infekcija.

Voće i povrće se može jesti sveže i to je najbolji unos vitamina. Može se unositi u organizam kroz šejkove, dodati u našu ishranu kroz supe ili pasirano u obrocima.

Autor: redportal.rs

#PLUCA

#VOCE

#jabuke