Sveže voće i povrće je za nijansu bolje

U većini slučajeva zamrznuto voće i povrće zadržava hranljive sastojke čak više nego ono koje čeka danima da stigne na pijacu ili police trgovinskih lanaca.

Foto: redportal.rs

Stajanje na vazduhu i rad enzima u povrću, izazivaju kvarenje. Jedno od rešenja je potraga za što lokalnijim dobavljačima, da voće i povrće što kraće stoji.

Nutricionisti i stručnjaci kažu da nema razloga za brigu. Postoji vrlo mala ili uopšte ne postoji razlika u nutritivnim vrednostima. Stručnjaci su došli do saznanja da čak smrznute borovnice, boranija i kukuruz sadrže više vitamina C nego sveže.

Sveže povrće je možda za malu nijansu u prednosti jer ne ostavlja ostake ugljen-dioksida, koji ostaje prilikom zamrzavanja i ponovnog odmrzavanja u vašoj kuhinji.

Prema savetu Svetske zdravstvene organizacije, u ishranu treba uključiti bar dve porcije različitog povrća i voća na dan, bilo ono zamrznuto ili ne.

Autor: redportal.rs

#povrce

#smrznuto voce i povrce

#voće

#zdravlje