Novi soj i u Brazilu

Zdravstveni stručnjaci iz celog sveta sastali su se u četvrtak kako bi razgovarali o novim sojevima koronavirusa zbog kojih je, prema njihovim sumnjama, došlo do rasta broja zaraženih, iako su zemlje, poput Francuske i Britanije, sprovodile veoma oštre mere za sprečavanje širenja koronavirusa, prenosi AFP.

Sručnjaci iz Komiteta za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zasedali su istovremeno dok su njihove kolege tragale za poreklom virusa u Vuhanu.

Kako se navodi, gotovo 2 miliona stanovnika planete je preminulo od posledica koronavirusa, dok je ukupan broj zaraženih 91 milion, ali se veruje da su te brojke potcenjene.

- Kad smo se prvi put pre godinu dana susreli sa koronavirusom, SZO je prijavljeno 557 slučajeva bolesti - rekao je generalni direktor ove organizacije Tedros Adhanom Ghebrejesus u svom uvodnom obraćanju na hitnom sastanku.

Veći deo planete suočen je sa 2. ili 3. talasom infekcija, a pored zdravstvenih problema, države se bore i sa posledicama bolnih ograničenja koji utiču na ekonomiju i svakodnevni život.

Već teško pogođena novim sojem koronavirusa, Britanija je u četvrtak objavila da zabranjuje sve dolaske iz Južne Amerike, Paname, Zelenortskih Ostrva i Portugalije.

Ovaj korak je preduzet zbog straha od uvoza još jednog novog soja koronavirusa iz Brazila, gde je severna država Amazonas najavila policijski čas od 19 do 6 č.

Autor: Nova.rs

#Brazil

#SZO

#Velika Britanija

#koronavirus

#novi soj