Novi Zeland već ušao u 2021. godinu

Novi Zeland je već ušao u 2021. godinu, a u luci u Oklendu okupile su se hiljade građana da proslave početak nove godine, slobodnih da se kreću i mešaju dok zemlja uživa u odsustvu slučajeva COVID-19, prenosi Evening standard.

Novozelanđani, koji su uspeli da eliminišu prisustvo koronavirusa nakon sedmonedeljnog strogog karantina, ušli su u Novu godinu s veličanstvenim vatrometom i lajtšouom sa lučkog mosta u Oklendu.

U Australiji, za razliku od prošle godine, kada su milioni ljudi hrlili da gledaju vatromet sa sidnejskog lučkog mosta, vlasti su, zbog pandemije, ovog puta savetovale da ispraćaj stare godine prate preko televizije.

Stanovnicima australijske prestonice dozvoljeno je da dođu u centar grada ukoliko imaju rezervaciju u restoranu ili ukoliko su jedna od pet zvanica na kućnoj proslavi. Melburn, grad drugi po broju stanovnika u Australiji, otkazao je vatromet, usled bojazni zbog pandemije.

Tajvan će na uobičajen način ući u Novu godinu, uz vatromet sa kule Tajpej 101. Ova ostrvska država je do sada bila uspešna u borbi s pandemijom - ukupno je zaraženo 700 ljudi, a preminulo sedam. Međutim, nakon što su potvrđeni slučajevi novog visokozaraznog soja iz Velike Britanije, čak i najveći gradovi su otkazali proslave i na građane apelovali da ostanu kod kuće.

Japan, Južna i Severna Koreja će Novu godinu dočekati u tri sata po griničkom srednjem vremenu. Prvi koji su dočekali 2021. godinu bili su stanovnici Samoe i Kiritibata.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Nova Godina

#korona

#koronavirus

#novi zeland

#okland