Doktorke sa Medicinskog fakulteta objašnjavaju rizike

Više od 150.000 građana prijavilo se preko E-uprave da želi da se vakciniše, a doktorka Verica Jovanović, direktorka Instituta Batut, pozdravila je toliki odziv građana i rekla:

- Kada je reč o vakcinaciji dece, sve vakcine koje se proizvode i koje su u upotrebi tačno su definisane za uzrast koji može da bude obuhvaćen.

- Fajzerova je definisana za uzrast od 16 pa više godina. Važno je poštovati uputstvo za samu vakcinu. Sama borba protiv virusa se brzo razvijala. Svaka od vakcina može da bude u upotrebi kad prođe adekvatne kontrole. Kliničke studije se sprovode za određene uzrasne populacije i uverena sam da ćemo imati vakcinu za mlađe uzraste. Do tada poštovaćemo preporuke proizvođača. To znači, od 18 godina pa naviše za Sputnjik V, a od 16 pa naviše godina za Fajzerovu. One su trenutno dostupne na našem tržištu - poručila je doktorka u razgovoru za Pink.

Što se penzionera tiče, Fajzerova vakcina nema nikakva ograničenja kada su u pitanju stariji ljudi, a što se Sputnjika V tiče, prvi kontingent je, kako saznajemo, bio za osobe do 60 godina, dok drugi, koji se uskoro očekuje, od 500.000 doza, neće imati ograničenja.

Foto: Pixabay.com

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Batut, potvrđuje za Kurir da Fajzerovu vakcinu mogu primiti i starije osobe, bez obzira na godine.

- Fajzerova vakcina nema ograničenja. Kada je u pitanju Sputnjik V, očekujemo nove količine vakcine i kada budu stigle, tačno će se znati uslovi. Očekujemo da ni tu neće biti ograničenja. Onako kako bude u instrukcijama same vakcine, tako će biti predstavljeno javnosti. Neće biti nikakvog rizika tokom vakcinacije - kaže Jovanovićeva i dodaje da niko neće doći na vakcinalni punkt bez pregleda lekara, koji će takođe određivati koju vakcinu ko može da primi.

Dr Tanja Jovanović, virusolog s Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakla je da je potpuno svejedno koju ćemo vakcinu primiti, jer je imunitet koji se razvija posle vakcinacije potpuno identičan nezavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine.

Autor: Kurir.rs/redportal.rs

#Fajzer

#Vakcina

#koronavirus

#lekari

#oboleli

#sputnik v