Testiranje novog soja virusa trajaće nedeljama, ali naučnici ne očekuju da će biti imun na vakcinu

Virusi mutiraju stalno. Većina virusa izumire. Nekada se šire bez promene ponašanja. Povremeno dolazi do dramatičnih promena.

Pitanje sa kojim se sada naučnici suočavaju je jednostavno: Da li varijanta VUI 202012/01 spada u poslednju kategoriju? Da li predstavlja povećani zdravstveni rizik? Da li se širi kroz jugoistočnu Englesku zbog povećane zaraznosti ili zbog toga što ljudi ne poštuju mere?

Na ova pitanja je odgovarao državni sekretar za zdravlje Met Henkok koji je otkrio da postoji nova varijanta virusa:

Savet za borbu protv virusnih zaraza smatra da se novi soj koronavirusa može širiti mnogo brže. Alarmirali smo Svetsku zdravstvenu organizaciju i nastavićemo da analiziramo dostupne podatke kako bi bolje razumeli ono što se dešava.

Analize će uključiti naučnike i njihova ispitivanja novog soja koronavirusa u laboratorijama, gde će da se istražuju odgovori antitela i reakcije novog soja na vakcinu protiv koronavirusa. Ova ispitivanja će trajati najmanje 2 nedelje.

Zamenik direktora Evropske laboratorije za molekularnu biologiju Evan Birni rekao je:

Da je novi soj koronavirusa imao veliki uticaj na ozbiljnost slučajeva, to bi do sada bilo zabeleženo. Broj hospitalizovanih bi do sada naglo skočio ili naglo opao, a do toga nije došlo.

Birni je naveo da je vakcina testirana sa brojnim varijantama virusa koj kruži, tako da postoji snažno uverenje da će vakcina da funkcioniše i sa novim sojem koronavirusa.

Još uvek nije poznato gde je novi soj koronavirusa nastao, moguće je samo da je oštar sistem nadzora u Velikoj Britaniji doveo do toga da se u ovoj državi on otkrije.

Autor: redportal.rs

#Engleska

#Vakcina

#Velika Britanija

#covid

#korona

#koronavirus