Kupci su građani svih nacionalnosti

Dubrovčani su u Trebinju samo tokom poslednje 3 godine postali vlasnici najmanje stotinu nekretnina, a u posljednje vreme kupuju i grobna mesta, piše Dubrovački vjesnik u svom novom štampanom izdanju.

Prema pisanju ovog lista, cena metra kvadratnog u Trebinju može se porediti sa cenom u centru Sarajeva, dok im cene u Banjaluci i Istočnom Sarajevu teško mogu parirati.

- Prodaja je zbog korona krize nešto posustala tokom 2020. godine, ali se pravi prodajni bum dogodio 2019. godine. To je bila rekordna turistička sezona u Dubrovniku, te su višak novca neki Dubrovčani odlučili uložiti u kupovinu stana na području Trebinja. Kupovali su sve za što se ukazala dobra prilika, najviše stanove u širem središtu grada - piše Dubrovački vjesnik.

Stanovi iz tzv. starije gradnje koštaju od 800 do 1.300 KM po m2, a uz ulaganje od 450 do 500 KM po m2, oni postaju luksuzni objekti kakve uopšte nije problem iznajmiti.

Firme koje se bave adaptacijom stanova su poprilično povoljne, tako je cena keramičara 15 KM po m2, a cena m2 fasade sa materijalom od 40 do 43 KM po kvadratu. Povoljne su i cene PVC stolarije.

- Tako da stanovi brzo postaju kao novi. Najčešći je dogovor: vaš materijal, naša dnevnica 100 KM! Konačna je cena obnovljenog stana prosječno 1.400 do 1.700 KM, što nije više od 850 evra po kvadratu. Dubrovčani često kažu kako za jedan stan u gradu mogu kupiti tri ili čak četiri u Trebinju - piše ovaj list.

Mnogi ipak kupuju potpuno nove stanove, a najčešće uz kružni tok na južnom ulazu iz smera Dubrovnika, gde je cena metra kvadratnog oko 2.000 KM. Posebno se traže stanovi u naselju uz bivšu kasarnu i prostor nekadašnje fabrike za proizvodnju stolarije Šipad-Luč.

Cena stanova u novogradnji je od 1.800 do 2.700 KM, napominje novinar -Dubrovačkog vjesnika.

Međutim, problem je što su novi stanovi nedostupni mladim ljudima, a novi vlasnici ih iznajmljuju turistima i ne nude u dugoročni zakup podstanarima koji bolji standard traže na radu u EU.

- Mnogi biraju i Dubrovnik. Kažu, i on je EU, a tvrde da je i povoljnije jer im hrvatske gazde većinom daju hranu i smeštaj te svu zaradu troše u Republici Srpskoj-BiH. Cilj mnogih je kupiti stan ili pokrenuti posao. Njihov je odlazak uticao je na veću potražnju radne snage i posledični rast plata na jugoistoku BiH, ali i još veću nedostupnost stanova za mlade bračne parove - navodi se u tekstu. 

Prvo rešenje je da mladi izaberu banku koja će, uz povoljnu kamatu od do 3% i rok otplate do 25 godina, odobriti kredite do 150.000 KM.

- Druga opcija je da Grad gradi namensku zgradu za mlade, gde je kvadrat samo 1.250 KM. U širem centru grada se planira i gradnja luksuznih stanova za lekare - navodi list.

Dubrovački vjesnik piše da je uprkos koroni Trebinje ovog leta kao nikada bilo puno turista. Zbog situacije u Crnoj Gori, gde nisu mogli ući bez skupog PCR-testa, čim su se nakon "lokdauna" otvorile BiH-granice, u Trebinje su na kupanje u Akva park Grada sunca, gradsko kupalište Bregovi ili izletiše Jazina, dolazili brojni gosti iz Srbije.

KUPUJU I GROBNICE

Osim kuća i stanova, Dubrovčani sve više kupuju i grobna mjesta. Na novom groblju Banjevci svoje grobno mjesto već je kupilo 15-ak penzionera iz Hrvatske.

- Kupuju građani svih nacionalnosti, a pravi razlog i tu je cijena. Dok u Dubrovniku košta i do 30.000 evra, u Trebinju cijena grobnice zajedno sa spomenikom ne prelazi 4.000 evra - piše Dubrovački vjesnik.

Autor: redportal.rs

#Dubrovnik

#grobnice

#putovanja

#trbinje