Građani od žrtve postanu dželati 😑

Zločin u Aranđelovcu ove nedelje, nažalost, pokazao je da se oni koji "gutaju batine" odlučuju da pravdu uzmu u svoje ruke, a ne da je prepuste državi.

Saša M. (49) je posle višemesečnog maltretiranja i batina koje je dobijao od komšije Dragana Pavlovića (48), od koga je pozajmio nešto novca koji je sa kamatom već vratio, odlučio da sam nađe izlaz iz problema.

Nakon što je ispalio 3 hica u Pavlovića, Saša R. je rekao ocu da pozove policiju i mirno je sačekao pripadnike MUP-a.

- Kada pređe taj prag tolerancije, čovek ili žrtva nasilja da ga tako nazovemo, iracionalno reaguje. U njemu preovladaju emocije, nema razuma i uradi to što uradi. I to nije samo u slučajevima kada zelenaš maltretira onoga kome je pozajmio novac, a koji mu je već vratio višestruko uzetu sumu, već i u slučajevima porodičnog nasilja. Muž godinama tuče ženu, ona ćuti, trpi zbog dece ili nekog drugog razloga, dok joj posle 20 godina braka ne padne mrak na oči i ubije ga - objašnjava sagovornik Blica.

Advokat Aleksandar Šćekić, međutim, mišljenja je da građani imaju poveranja u sistem, ali da ih je strah od onoga "šta posle".

- Imaju poverenja u sistem i očekuju da će policija i tužilaštvo reagovati na prijavu fizičkog nasilja. Ono je mnogo lakše dokazivo od psihičkog nasilja. Država reaguje na svaku prijavu nasilja. Problem je strah žrtve šta će biti posle prijave, da od zla ne bude gore. Tačnije, kako će nasilnik reagovati posle prijave. Ako bude u pritvoru nekoliko meseci, šta će biti kada izađe, da li će je i kako tada maltretirati - napominje advokat Šćekić.

Kriminolog Radovanović smatra da bi pravosudni sistem trebalo da razgraniči nasilnike, kabadahije, bilo prema ukućanima, komšijama ili poznanicima od njihovih žrtava.

- Sada je mnogo lakše dokazati to nasilje nego ranije. Medicinski izveštaji, pozivi, poruke. Sve što ide u prilog dokazivanja nasilja - kaže kriminolog Radovanović.

Stojanka Stojanović, poznatija kao baka Coka, optužena je za ubistvo investitora Zorana Trifunovića, 2. septembra 2018. na Zvezdari, koji ju je, kako je izjavio njen sin, prisiljavao da proda plac da bi on gradio na tom mestu. Stojanka, maskirana, investitoru je prišla, iz cegera izvadila pištolj i pucala u njega.

Posle zločina vratila se kući, našminkala i zaspala. Pre ubistva baka Coka je bila čista pred zakonom, dok su protiv građevinskog investitora, između ostalih, vođeni i krivični postupci i zbog iznuda i prunuda, ali nijednom nije bio osuđen.

IZVOR: YT / BCNovosti

Autor: Ana Adžić

#dželat

#mup

#nepoverenje

#pravda

#sudstvo

#zločin

#Žrtva