Od svetitelja ostalo je samo njegovo srce ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

Sveti Ignjatije Bogonosac prozvan je Bogonoscem zato što ga je Isus Hristos držao u rukama dok je bio dete i čuvao je veru u Boga u sebi. Bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova, u isto vreme kada je mu je učenik bio i episkop smirnski Polikarp.

Ovaj svetitelj je prvi uveo pojanje u crkvi, bio je postavljen od Svetih apostola za episkopa u Antohiji. Prema verovanju ovaj način pojanja se svetetlju otkrio među anđelima na nebesima.

Kada je u car Trajan prolazio kroz mesto gde je službovao Sveti Ignjatije, čuo je za njega i pozvao ga je k sebi. Tada mu je ponudio da prinese žrtvu idolima, rimskim bogovima, pa bi mu on dao zvanje senatora, svetitelj je to odbio i zbog toga je bio osuđen na smrt.

Nakon dugog putovanja kroz Aziju preko Trakije, Makedonije i Epira, 107. godine Ignjatije je stigao u Rim, gde je bačen pred lavove koji su ga rastrgli u rimskoj areni. Od svetitelja ostalo je samo njegovo srce ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

Po narodnom verovanju na današnji dan se ne rade teški poslovi, naročito ženski, kao što je predenje, tkanje, šivenje. U nekim krajevima se mesi kolač i deli deci, pa se onda prvo povuku za uvo da što više porastu u Novoj godini. Poseban običaj vezan je za živinu koja se hrani na poseban način: u krug, načinjen od položenog konopca, baca se specijalno spremljeno žito.

IZVOR: YT / Verski Kalendar

Autor: redportal.rs

#Isus Hristos

#bačen lavovima

#ljubav

#srce

#sveti ignjatije