Amerikanci otkrili detalje programa supervojnika

Bez reči komunicirajte se u borbi, lako se nosite sa stresom, postanite fizički jači - Kancelarija za istraživanje američke vojske tvrdi da će u ne tako dalekoj budućnosti američki vojnici steći supermoći. Naučnici su se približili dekodiranju moždanih signala i spremaju se da naprave revoluciju u vojnoj nauci. Kako RIA Novosti pišu, ovo je jedan od programa Pentagona za "poboljšanje" vojnika kroz nove tehnologije.

Nedavno su američki naučnici, koristeći posebne algoritme i složenu matematiku, uspeli da odvoje moždane signale koji su odgovorni za postupke od drugih koji ne utiču na ljudsko ponašanje. Prema njihovim rečima, bilo je moguće ne samo zabeležiti ove nervne impulse, već i razumeti ko je od njih za šta odgovoran. U budućnosti to može dovesti do stvaranja računara sposobnog da kontroliše vojnika direktno kroz mozak. Naučnici su uvereni da će tehnologija biti veoma korisna u ratnoj zoni.

Foto: Pixabay.com / Unsplash

- Mozak počinje da signalizira stres ili umor mnogo pre nego što osoba shvati da je uznemirena ili iscrpljena - objasnio je rukovodilac programa Hamid Krim. Nova tehnologija će unapred reći vojniku kada treba da se odmori, jede, smiri. U borbi nije uvek jasno gde je tačno pogodio metak ili geler, ali mozak vojnika to vrlo dobro zna.

Još jedno moguće područje primene "moždanih računara" je tiha komunikacija, što bi bilo vrlo korisno za obaveštajne jedinice koje deluju iza neprijateljskih linija. Ovde se, naravno, ne radi o telepatiji.

- Recimo da smo kolega i ja u borbenoj situaciji. Moramo da razgovaramo o daljim radnjama, ali moramo da ostanemo potpuno ćutljivi. Mentalno kažem šta je poruka, moj laptop, komunikator ili pametni telefon snima i šalje na elektronski uređaj mom prijatelju. To mu pak šalje moju poruku direktno u mozak. Rezultat: savršeno smo se razumeli i nismo izustili zvuk - dao je primer Krim.

Kancelarije za napredne istraživačke projekte američkog Ministarstva odbrane je pre godinu dana iz budžeta dobila 65 miliona dolara za program za stvaranje interfejsa čovek-računar, koji podrazumeva ugradnju posebnog uređaja direktno u glavu. Kao što su zamislili autori, čip će stimulisati različite delove mozga da poboljšaju određene karakteristike vojnika.

Na projektu odjednom radi šest istraživačkih grupa. Četiri su odgovorne za poboljšanje vida, dve za sluh. I to je razumljivo: u savremenom ratu pobednik je onaj koji prvo vidi ili čuje neprijatelja. Mozak vojnika biće direktno povezan sa računarskom mrežom, odakle će vojnici moći da dobijaju informacije o tome šta se dešava na bojnom polju u realnom vremenu, a da ih ne omete taktički tablet ili voki-toki.

Foto: Pixabay.com / Unsplash

Pored direktnog korišćenja veće moždane aktivnosti, Pentagon planira da poveća efikasnost boraca lekovima. U februaru 2019. komanda američke vojske objavila je neobičnu naredbu na veb stranici javnih nabavki: da se istraži kako steroidni lekovi utiču na borbenu efikasnost vojnika.

Zvanični naziv projekta je Optimizacija performansi za vojnike: Androgena terapija za poboljšanje za biomedicinsko povećanje borbene efikasnosti. Kupac je pozvao zainteresovane organizacije da sprovedu kliničke studije uticaja injekcija testosterona na stas, mišićnu masu, ravnotežu proteina i mentalnu sposobnost osobe u uslovima velike fizičke aktivnosti i stalnog stresa. Cilj je da se razume da li će veštačko povećanje nivoa muškog hormona pomoći vojniku da održi snagu i jasnoću misli u dugoj borbenoj misiji.

Prema izveštaju autora projekta, testosteron u telu američke vojske Rangers pri najvećim opterećenjima pada na gotovo nulu, a broj sagorenih kalorija dnevno prelazi šest hiljada. Pretpostavlja se da će injekcije steroida sprečiti procese katabolizma (sagorevanja mišića), smanjiti umor i povećati ukupni tonus tela.

Autor: redportal.rs

#Armija

#SAD

#Vojnici

#Čip