Japanska drevna podvodna piramida predstavlja misteriju za naučnike

Potopljene kamene građevine koje leže neposredno ispod vode kod Jonaguni Džime zapravo su ruševine japanske Atlantide - drevnog grada potonulog zemljotresom pre oko 2000 godina.

Foto: Wikipedia.org

- To je uverenje Masakija Kimure, morskog geologa sa Univerziteta Riukius u Japanu, koji roni na tom mestu kako bi merio i mapirao njegove formacije više od 15 godina. Svaki put kada se vrati na ronilački brod uveren je više nego ikad da ispod njega počivaju ostaci 5.000 godina starog grada - rekao je Kimura.

Ali kao i druge priče o potopljenim gradovima, Kimurine tvrdnje izazvale su kontroverzu.

Jonaguni Džima je ostrvo koje se nalazi u blizini južnog vrha japanskog arhipelaga Riukiu, oko 120 km od istočne obale Tajvana. Lokalni ronilac je prvi put primetio formacije Ionaguni 1986. godine, nakon čega je rt na ostrvu nezvanično preimenovan u Iseki Hanto​. Okrug Jonaguni zvanično je vlasnik formacija, a turisti i istraživači mogu slobodno roniti na tom mestu.

Foto: Wikipedia.org

Neki stručnjaci veruju da bi strukture mogle biti sve što je ostalo od Mu, navodno drvene pacifičke civilizacije za koju se priča da je nestala ispod talasa. Kimura je rekao da je njegov prvobitni utisak bio da su formacije mogle biti prirodne. Ipak, predomislio se nakon prvog zarona.

On je prepoznao kamenorezačke tragove u kamenu, rudimentarne likove urezane na izrezbarena lica i stene isklesane u sličnosti životinja.

Kimura je rekao da je identifikovao 10 građevina u blizini Ionagunija i još 5 srodnih struktura u blizini glavnog ostrva Okinava. Ukupno ruševine pokrivaju površinu od 300 metara sa 150 metara.

Foto: Wikipedia.org

Ko god je stvorio grad, većina je očigledno potonula u jednom od ogromnih seizmičkih događaja po kojima je ovaj deo Pacifičkog obruča poznat tvrdi Kimura.

Geolog Robert Šok veruje da je to najverovatnije prirodno. Šok je posmatrao peščare koji čine formaciju Ionaguni da "sadrže brojne dobro definisane paralelne ravni slojeva duž kojih se slojevi lako odvajaju. Jonaguni leži u regionu podložnom zemljotresima; takvi zemljotresi redovno lome stene. Šok takođe veruje da su "crteži" koje je Kimura identifikovao prirodne ogrebotine na stenama.

Foto: Wikipedia.org

IZVOR: YT / World Adventure Divers

Autor: redportal.rs

#Atlantida

#Japan

#piramida