Vrlo je verovatno da je Keopsova piramida izgrađena na skroz drugačiji način

Velika piramida u Gizi najstariji je spomenik na spisku 7 čuda drevnog sveta. Takođe je jedini koji stoji. To je čudo ljudskog inženjerstva i građevine, a svojom veličinom i razmerom se nadmeće sa bilo kojom konstrukcijom izgrađenom u poslednjih nekoliko stotina godina. Njena konstrukcija je, međutim, uvek bila predmet mnogih rasprava među naučnicima, zbog svoje ogromne veličine i gotovo savršenih proporcija.

Foto: pexels.com

Velika piramida u Gizi je definitivno simbol Egipta i poslednje od sedam drevnih svetskih čuda. Nalazi se na platou Gize u blizini modernog grada Kaira i izgrađen je tokom 20 godina vladavine kralja Keopsa od 2589. do 2566. p. n. e., iz 4. dinastije. Sve dok Ajfelov toranj nije završen u Parizu u Francuskoj 1889. godine, Velika piramida bila je najviša građevina napravljena ljudskom rukom na svetu; rekord koji je držao preko 3000 godina i koji verovatno neće biti oboren.

Foto: pexels.com

Iako mnoge teorije opstaju u vezi sa svrhom piramide, najprihvaćenije shvatanje je da je ona izgrađena kao kraljeva grobnica. Tačno kako je izgrađena, međutim, još uvek zbunjuje ljude u današnje vreme. Teorija rampi koja prolazi oko spoljne strane konstrukcije radi pomeranja blokova na svoje mesto je u velikoj meri diskreditovana. Takozvanih teorija "ruba" ili "novog doba" ima mnogo, u pokušaju da objasne naprednu tehnologiju potrebnu za strukturu, navodeći vanzemaljce i njihove zamišljene česte posete Egiptu u antici. 👽

Trebalo je otprilike 20 godina da se gradnja završi, a naučnici raspravljaju o nekoliko teorija o tome kako je i ko izgradio ovu velelepnu piramidu. Neke teorije upućuju na ogroman i neiscrpan rad robova, ali je verovatnije da su se Egipćani sami potrudili radeći u doba godine kada je Nil bio poplavljen i njihov poljoprivredni rad nije bio moguć. To bi bila neka vrsta državne službe.

Foto: pexels.com

Kako su piramide građene, uvek je bio predmet vrlo strastvenih rasprava naučnika. Neki dokazi i teorije sugerišu da ju je 20.000 radnika tokom 20 godina izgradilo, a za to su čak bili i plaćeni. Za ovako nešto, bila bi potrebna velika organizacija i radna snaga na način računovodstva i vođenja evidencije. Egipćani su bili poznati po izvrsnoj dokumentaciji.

Foto: pexels.com

Piramida je izgrađena od kamenih blokova, svaki težak najmanje 2 tone. Postoje teorije koje sugerišu da je više muškaraca zajedno manevriralo svakim blokom preko rampe koja je okruživala strukturu dok se dizala ili da su svaki kamen pomicali duž dugih rampi koje su postajale sve veće i duže kako je piramida bila viša, ili čak da je korišćena skela.

Još jedna trajna teorija u vezi sa izgradnjom ovog spomenika je da je sagrađen na leđima robova. Suprotno popularnom mišljenju da su egipatski spomenici uopšte, a posebno Velika piramida, građeni jevrejskim ropskim radom, piramide u Gizi i svi drugi hramovi i spomenici u zemlji gradili su Egipćani koji su unajmljeni za svoje veštine i nadoknađivani za njihove napore.

Foto: pexels.com

Nijedan dokaz bilo koje vrste - iz bilo koje ere istorije Egipta ne potkrepljuje sasvim narative događaja opisane u biblijskoj Knjizi Izlaska. Pogledajte 360 snimak piramide iznutra:

IZVOR: YT / bbc

Kada je završena, Velika piramida bila je obložena blistavim belim turskim krečnjakom, koji je morao da pruži prilično spektakularni izgled u egipatskoj pustinji. Procenjuje se da je korišćeno 2,3 miliona kamenih blokova, teških između 2 i 15 tona. Sama piramida je ispunjena unutrašnjim prolazima i odajama u kojima bi bio smešten faraonov granitni sarkofag i sva potrebna dobra za plodno putovanje u zagrobni život. To bi uključivalo mnogo plemenitih metala i kamenja, prehrambenih proizvoda i ručno rezbarenog nameštaja.

Foto: pexels.com

Nije ni čudo zašto se Velika piramida u Gizi našla na spisku 7 čuda drevnog sveta. To je dokaz ljudske domišljatosti i snage, a njena veličina i gotovo savršene razmere prosto su morale da fasciniraju ljude tokom vekova koji su dolazili.

Autor: redportal.rs

#Egipat

#Piramide

#Stari Egipat

#istorija

#keopsova piramida

#piramida

#vremeplov