Oštra osuda i reakcija predsednika SAD nakon osvetničkog udara Ruske Federacije

Američki predsednik Džo Bajden je obavio hitan razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim nakon velikog raketnog udara Ruske Federacije koji je bio usmeren na infrastrukturu i sve veće gradove u Ukrajini. Bajden je izjavio da će SAD nastaviti da daju pomoć, koja će sada uključivati i najsavremenije sisteme PVO. Kako je preneto u izjavi Bele kuće:

Tokom poziva, predsednik je osudio raketne udare širom Ukrajine, uključujući u Kijevu, i uputio saučešće ljudima i članovima porodica koji su izgubili voljene u ovim besmislenim napadima. Predsednik Bajden je ponovo čvrsto rekao da će SAD pružiti Ukrajini sve što joj je potrebno da se odbrani, uključujući i najsavremenije sisteme vazdušne odbrane.

Bela kuća nije tačno rekla o kojim sistemima PVO je reč, ali i pre ovog razgovora SAD su se obavezale da daju Ukrajini NASAMS siteme PVO koji su sposobni da obaraju krstareće rakete ruske vojske. Kako je naznačeno u izjavi:

Predsednik je takođe još čvršće istakao odlučnost saveznika i partnera da nastave da nanose sve veće udarce Rusiji, zahtevajući da Rusija odgovara za sve svoje ratne zločine i agresiju, kao i da će se nastaviti u punom kapacitetu pomaganje Ukrajine kako bezbednosno, tako i ekonomski i humanitarno.

Uptani da li ruski napadi u poslednja 24 časa menjaju strategiju vojne pomoći SAD u kontekstu onoga što će biti dato Ukrajinskoj vojsci, Bela kuća je izjavila da nema nikakvih novih objava u tom kontekstu. Ali, sa druge strane, izjavili su da će pružiti Ukrajini pomoć u vidu PVO sistema kratkog i dugog dometa kao što je to i činila do sada.

pročitajte još

Evro danas 117,31 dinar

Autor: redportal.rs

#Kijev

#Raketni udari

#SAD

#Ukrajina

#Zelenski

#bajden

#džo bajden

#osuda

#rusija

#sistemi pvo