Vašington nije izdao dokumenta velikom broju članova ruske delegacije

Kako je prenela Marija Zaharova portparol ruskog Ministarstva spoljašnjih poslova, SAD nisu odobrile vize velikom broju članova ruske delegacije u UN, čime su sprečeni da efektivno učestvuju u radu skupštine UN. Ona je dodala da je dvoje od 10 diplomata koji čine zvaničnu državnu delegaciju odbijeno i nisu dobili potrebna dokumenta za ulaz na teritoriju SAD.

Zaharova je objasnila da se ruska delegacija sastoji od nekoliko grupa. Kako je navela, prva je zvanična delegacija. Nju predvodi lično ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i formirana je uz odobrenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Od deset visokih diplomata ruske delegacije, dvoje nije dobilo vize. Ova taktika je odavno postala tradicionalna od strane SAD.

Ona je takođe dodala da vize nisu dobili ni mnogi članovi druge grupe, koji čine različiti eksperti i diplomate koji su podrška u radu prvoj grupi. Navela je i da se broj odbijenih iz druge grupe za sada još ne zna jer je vest kasno stigla.

Poruke o odobrenju ili o odbijanje viza stižu kasno noću. Stoga smo bili prinuđeni da kontaktiramo naše kolege u sred noći i da im saopštimo da se odmah spreme za jutarnji polazak u SAD.

Autor: redportal.rs

#Ruska Federacija

#SAD

#Skupština UN

#UN

#Viza

#blokada

#delegacija

#odbijene

#rusija

#vize