Odluka dolazi usred otvorenih kritika Zapada na račun Kine zbog povećanja vojnog pritiska na Tajvan

Letonija i Estonija su danas istupile iz Inicijative "16+1" čija je svrha jačanje saradnje zemalja centralne i istočne Evrope sa Kinom.

Odluka dolazi usred otvorenih kritika Zapada na račun Kine zbog povećanja vojnog pritiska na Tajvan, koji Kina tvrdi kao svoju teritoriju.

- Dosadašnje učešće u formatu 16+1 nije dalo željene ekonomske rezultate - saopštilo je letonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Litvanija je napustila Inicijativu još u maju, nakon pogoršanja odnosa sa Pekingom zbog odluke Vilnjusa da dozvoli otvaranje tajvanske ambasade na svojoj teritoriji. S druge strane, Letonija je saopštila da učešće u inicijativi više nije "u skladu sa strateškim ciljevima u trenutnom međunarodnom okruženju".

Dve zemlje su u četvrtak istakle da žele da nastave rad na "konstruktivnim i pragmatičnim odnosima sa Kinom", uz poštovanje međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima i poštovanje ljudskih prava.

Hrvatska, Bugarska, Češka, Grčka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija i dalje učestvuju u Inicijativi "16+1", koja će verovatno promeniti naziv nakon odlaska baltičkih država.

Autor: redportal.rs

#Estonija

#Inicijativa 16+1

#Letonija

#kina