Kurti je istakao da je odluka o registarskim tablicama i ličnim kartama usaglašena sa međunarodnim partnerima.

Premijer Kosova Aljbin Kurti odgovorio je na optužbe opozicije zbog odlaganja sprovođenja odluka o registarskim tablicama i ličnim dokumentima istakavši da se na implementaciju ovih odluka čekalo 11 godina, a sada problem predstavlja odlaganje na mesec dana, piše RTS.

Kako prenose kosovski mediji, Kurti je ponovio da je Beograd razvio "divlju kampanju dezinformacija" i da je to glavni razlog zašto je odložio sprovođenje dve odluke vlade.

- Ono što je trebalo da se desi pre 11 godina, sada počinjemo da sprovodimo. Čekalo se 11 godina, dok je sada navala da ne može da se sačeka ni manje od mesec dana. Zbog velike kampanje dezinformisanja koju sprovodi Beograd, dogovorili smo se s međunarodnim faktorima da odložimo sprovođenje odluke do septembra. U okolnostima u kojima se nalazimo doneli smo najbolju moguću odluku. Bolje 1. septembar nego nikad. A još bolje bi bilo da se to implementiralo od 2011. godine, kada je dogovor postignut u Briselu - rekao je Kurti u Skupštini Kosova.

Kurti je istakao da je odluka o registarskim tablicama i ličnim kartama usaglašena sa međunarodnim partnerima.

- Ovim odlukama će se transformisati i menjanje tablica iz vremena Slobodana Miloševića. Pored toga, mora da postoji identifikacija za građane koji ulaze na Kosovo, isto je u Srbiji za građane Kosova. Izdali smo više od 2.000 dokumenata. Prihvatili smo predlog međunarodne zajednice da ovu odluku odložimo zbog dezinformacija iz Srbije - naglasio je kosovski premijer.

On je naveo da je Kosovo odlučno da od 1. septembra nastavi sa sprovođenjem odluke o recipročnim mjerama.

- Pričalo se o užasu koji će zadesiti Srbe na severu, koji su za kratko vreme uspeli da podignu devet barikada. Radom i zalaganjem smo to dobro završili. Pre samo godinu dana, kada su građani Kosova hteli da uđu u Srbiju, morali su da plate pet evra, a sada više ne plaćaju. Možda će biti tenzija i dalje, ali mi smo odlučni da idemo napred i imamo podršku međunarodne zajednice. Videli smo da su 31. jula srpske paralelne strukture u stanju da izazovu sukobe - dodao je Kurti.

Kurti je odgovarajući na prozivke lidera ABK Ramuša Haradinaja istakao da je pre četiri godine potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić sedeo u njegovom kabinetu.

- Nikada na severu nije bilo više borbe protiv kriminala i korupcije nego sada. Pre četiri godine glavni kriminalac, bio je u kabinetu premijera, a danas je na poternici i nalazi se na crnoj listi SAD. Došao je na sever zbog spota, a sada se nalazi u Srbiji. Ovo je velika razlika. Nemojte prodavati patriotizam i moral jer vas dobro poznajemo - poručio je Kurti Haradinaju.

Autor: RTS

#Kosovo i Metohija

#Zajednica srpskih opština

#aljbin kurti