Dominik Bilde ohrabrila visokog predstavnika da zahteva stvaranje ZSO

Francuska evroposlanica Dominik Bilde i članica delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, saopštila je da je podnela Evropskom parlamentu predlog rezolucije o položaju Srba na Kosovu i Metohiji.

Bilde je na Tviteru napisala da je sudbina Srba na KiM iz dana u dan sve gora i da je skandalozna odluka prištinskih vlasti da odbiju da otvore glasačka mesta za referendum Srbije održan u januaru, prenosi "Kosovo onlajn".

Navela je da se u predlogu rezolucije nalazi i rešenje za srpske manastire koji su pod zaštitom Uneska.

U predlogu rezolucije, koji je podnela EP 27. januara, Bilde navodi da predlaže taj dokument uzimajući u obzir sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. godine, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa tzv. Kosovom od 27. oktobra 2015. godine.

Bilde podseća da je rezolucijom skupštine privremenih prištinskih institucija, usvojenom 15. januara, Srbima omogućeno da glasaju samo poštom ili preko Kancelarije za vezu, umesto uz pomoć misije OEBS-a, a što je protivno mišljenju Visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Takođe, kako se navodi u dokumentu, sukobi policije i građana na severu KiM 13. oktobra prošle godine i negodovanje zbog liturgije u Hramu hista spasa u Prištini u junu 2021. godine svedoče o rastućim tenzijama.

Bilde izražava zabrinutost i zbog zahteva Prištine da se 4 srpska manastira uklone sa Uneskove liste svetske baštine u opasnosti.

- Ohrabruje se visoki predstavnik da zahteva stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, predviđene sporazumom od 19. aprila 2013. i da razmotri istragu o gore navedenim činjenicama - navodi u rezoluciji Bilde, koja je članica Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Evropski parlament

#Kosovo

#Marin Le Pen