Gradonačelnik zahteva njihovo uklanjanje

IZVOR: Tekst jeprenet sa portala Kossev, u originalu na albanskom sa portala Gazeta Express.

KIM: Izgradnja puta Dečani-Plav i dalje predstavlja izazov za opštinske vlasti, ali i za same građane Dečana, zbog okolnosti u vezi sa manastirom koji se nalazi u ovoj opštini.

Poslednjih dana snage KFOR su u blizini manastira ojačale barikade.

Takva akcija izazvala je reakciju građana koji su naveli da ove barikade odražavaju nesigurnost, politički pritisak i prepreke razvoju normalnog života na ovim prostorima.

Što se tiče postavljanja barikada, KFOR je naveo da je to učinjeno sa ciljem zaštite manastira:

Radovi su blokirani jer nisu ispoštovani uslovi dogovoreni u fazi projektovanja za izvođenje radova od strane kompanije koja je izvođač, posebno u pogledu poštovanja Zakona o Specijalno zaštićenim zonama (Zakon 03/L-039, član 6) koji garantuje zaštitu manastirima, crkvama i drugim srpskim pravoslavnim verskim objektima, kao i istorijskim i kulturnim mestima od posebnog značaja za srpsku zajednicu, kao i druge zajednice na Kosovu. Ovaj zakon ima za cilj zaštitu od bilo kakvog razvoja ili aktivnosti koje mogu oštetiti istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst, prirodno okruženje ili vizuelno estetsko okruženje.

KFOR je dodao da će se radovi u ovoj oblasti nastaviti nakon što se reše tehnički problemi. Kako su dalje naveli u izjavi:

Radovi će se sigurno nastaviti čim se reše tehnički problemi. Sva mesta verskog i kulturnog nasleđa vredna su za sve ljude na Kosovu i svi bi treblao da doprinesu njihovom očuvanju.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj insistirao je da se ove barikade u potpunosti uklone:

Oduvek sam insistirao da mi se ove barikade u potpunosti uklone. Pre nekoliko dana došli su u kancelariju i obavestili me da će ukloniti betonske piramide koje su bile, ali su mi rekli da, zbog situacije i okolnosti u vezi sa manastirom, ne mogu da ih uklone u potpunosti i da će postaviti neke barikade od drveta, gde je rečeno da će saditi cveće.

Autor: kossev.info

#KFOR

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Manastir Visoki Dečani

#Protivljenje gradonačelnika

#barikade

#dečani