Oni koji žele da vide unutrašnjost moraju da plate obilazak

Šato Erken, u Kabardino-Balkarskoj autonomnoj republici Ruske Federacije, izgleda kao dobro očuvan srednjovekovni zamak, ali je u stvarnosti staro nešto više od decenije.

Dizajnom podseća na evropske srednjovekovne zamkove nalik tvrđavi, a njegova lokacija je usred veštačkog jezera punog riba i divljih ptica. Ljudi iz cele zemlje dolaze u ovo ruralno područje na jugu Rusije da lično vide Chateau Erken.

Foto: Facebook.com/Александр граф Гущин Грэйс тревел / Serg Belyaev / Юлия Найданова

Tembulat Erken je sinonim za vinsku industriju Kabardino-Balkarije. Nakon što je diplomirao na Agronomskom fakultetu, poslat je da radi u komunističkom kolektivu, ali je brzo napredovao i na kraju postao zamenik predsednika Vlade Kabardino-Balkarije. Kasnije u životu, osnovao je svoju vinariju Chateau Erken, koja je priznata kao jedna od najboljih u Rusiji.

Inspirisan zamkovima koje je posetio tokom svojih putovanja po Evropi, Erkenov je odlučio da izgradi svoj sopstveni srednjovekovni zamak. Dvorac je završen posle samo 2 godine, 2010. godine.

Foto: Facebook.com/Александр граф Гущин Грэйс тревел / Serg Belyaev / Юлия Найданова

Oni koji žele da vide unutrašnjost zamka moraju da plate obilazak.

Tembulat Erkenov je preminuo 2017. godine, ostavljajući sina da vodi poslove Šatoa Erkena. Chateau Erken se nalazi u blizini sela Černa Rečka, blizu autoputa koji vodi ka Naljčiku u Kabardino-Balkariji.

Autor: redportal.rs

#Jezero

#Rus

#dvorac

#zamak