Najveći broj zabeležen u jednoj kalendarskoj godini

Više od 100.000 Amerikanaca umrlo je od posledica predoziranja drogom u jednoj godini - što je dosad nezabeleženo - a zdravstveni zvaničnici to dovode u vezu sa pandemijom COVID-19 i prisustvom još opasnijih opioida u sistemu snabdevanja drogom.

Smrtnost od posledica predoziranja u SAD raste već duže od dve decenije, a ubrzana je u poslednje dve godine i, prema najnovijim podacima, porasla je za skoro 30 odsto u poslednjoj godini.

Na osnovu najnovijih dostupnih podataka iz matične knjige umrlih, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procenjuje da je 100.300 Amerikanaca umrlo od posledica predoziranja drogom od maja 2020. do aprila 2021. godine. To nije zvaničan podatak.

CDC je ranije izvestio da je u 2020. godini bilo oko 93.000 smrtnih slučajeva od predoziranja, što je tada bio najveći broj zabeležen u jednoj kalendarskoj godini. Robert Anderson, šef statistike smrtnosti CDC-a, rekao je da će broj za kalendarsku 2021. godinu verovatno premašiti cifru od 100.000.

Stručnjaci veruju da su glavni pokretači ovog rasta sve veća rasprostranjenost smrtonosnog fentanila u sistemu snabdevanja nedozvoljenim drogama i pandemija COVID-19, zbog čega su mnogi korisnici droga bili socijalno izolovani i nisu u mogućnosti da dobiju lečenje ili drugu podršku.

- Broj je poražavajući. To je razmera smrtnih slučajeva od predoziranja koju nikada ranije nismo videli u ovoj zemlji - izjavila je Ketrin Kiz, ekspert sa Univerziteta Kolumbija za pitanja zloupotrebe droga.

Smrtnost od posledica predoziranja drogom sada prevazilazi smrtnost od saobraćajnih nesreća, oružja, pa čak i od gripa i upale pluća.

Autor: redportal.rs

#SAD

#Smrtnost

#droga