Lokalni farmer je došao na ideju da masline uvrsti u ishranu krava 🐄

Samo 2.200 grla stoke se uzgaja za najskuplji odrezak na svetu, olive wagyu.

Istorija maslinovog wagyu-a usko je povezana sa ostrvom Šodošima, u japanskoj prefekturi Kagava. Poznato i kao "Maslinovo ostrvo“, zbog svoje mikroklime, koja je uporediva sa mediteranskom, Šodošima je matična kuća japanskog uzgoja maslina. To je takođe mesto gde se goveda wagyu uzgajaju od 8. veka, uglavnom kao teretne životinje, kultivišući polja sa pirinčem i vuču teška tereta zahvaljujući svojim velikim rezervama energije. Sve dok jedan lokalni farmer nije smislio način da u ishranu stoke uključi glavni izvoz Šodošime, Wagyu nije mogao da podnese gorak ukus maslina.

Foto: Instagram.com/olivefedbeef

Masaki Išii je otkrio da laganim tostiranjem, sušenjem i presovanjem istrošenih maslina može izvući prirodni šećer i tako ih učini mnogo ukusnijim za krave.

U prvi mah on nije shvatio da je uspeo da revolucioniše i wagyu govedinu. Dopuna ishrane stoke istrošenim maslinama promenila je ukus samog mesa, a japanski poznavaoci su to primetili čim su probali. Očigledno, bogatstvo maslina je pojačalo ukus mesa, čineći sočni biftek još ukusnijim.

Maslinova ishrana stoke nije uticala samo na ukus, već i na mramornost mesa.

Foto: Instagram.com/olivefedbeef

Ima onih koji tvrde da je ova vrsta odreska, zbog visokog sadržaja oleinske kiseline u maslinama, koji se smatra jednim od zdravijih izvora dijetetskih masti, zdraviji od onih koji se normalno uzgajaju, i mnogo više od obične govedine.

Olive Wagyu je navodno toliko retka da mnogi vlasnici restorana u Japanu nisu ni čuli za nju.

S obzirom na sve to, on nije ni jeftin. Crowd Cow, jedina kompanija koja nudi wagyu sa maslinama u Sjedinjenim Državama, prodaje odreske na svojoj veb stranici za 240 dolara po komadu. U restoranu, ako je uopšte u ponudi na meniju, košta blizu 500 dolara po odresku. 🤑

IZVOR: YT / Aden Films 

Autor: redportal.rs

#Japan

#Wagyu

#najskuplji odrezak

#odrezak

#stek