Ubacite ih obavezno u ishranu

U prethodnih godinu dana mnogo se govori o namirnicama koje podižu imunitet i tako nas štite od mnogih bolesti. Svakodnevno možemo da čujemo koja namirnica za šta "služi" i njenim konzumiranjem da delujemo preventivno.

Evo 7 namirnica koje nas štite od bolesti:

Maslinovo ulje. Prvi olimpijci na svetu (oko 776. p.n.e.) za svoje atletske podvige nagrađeni su bokalima maslinovog ulja. I to nije bez razloga. Današnji zdravstveni stručnjaci smatraju da je redovna upotreba ovog, kako ga mnogi nazivaju, "tečnog zlata" neverovatno korisna za zdravlje. Redovna konzumacija ekstra devičanskog maslinovog ulja, a koji obiluje mononezasićenim masnim kiselinama koje su osnov mediteranske ishrane, povezana je sa manjom rizikom od pojave maligniteta, srčanih oboljenja, bolesti u korelaciji sa gojaznošću, kao i sa manjim rizikom od moždanog udara. Nedavna studija objavljena u časopisu "Plos One" otkrila je ova namirnicca smanjuje rizik od metaboličkog sindroma za 35 odsto, kao i od gojaznosti za 43 odsto. Istraživanja pokazuju da oleinska kiselina u maslinovom ulju može čak i da smanji masnoće na stomaku.

Sočiva. Ona predstavljaju jeftinu vrstu vegetarijanskih proteina i vlakana koje lekari snažno preporučuju zbog sposobnosti da ublaže upale, snize holesterol, podstaknu metabolizam masti i smanje apetit. Sočivo je vrsta sporo svarljivih vlakana. Otporni skrob dok prolazi kroz digestivni trakt pokreće oslobađanje acetata,  molekula u crevima koji mozgu govori kada treba da prestane da jede.

Orasi. Orasi su visoko cenjeni zbog svoje nutritivne vrednosti. Nova naučna studija sugeriše da šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata za borbu protiv bilo kojeg drugog koštunjavog voća! Kao jedan od najboljih izvora dijetetskih protivupalnih omega-3 masnih kiselina, orasi su posebno dobri za srce.

Ovsena kaša. Ovas je bogat rastvorljivim vlaknima koja se nazivaju beta-glukan i antiinflamatornim jedinjenjem avenantramidom, a koji zajedno pomažu u sprečavanju zdravstvenih problema povezanih sa gojaznošću, uključujući bolesti srca i dijabetes. Jedno desetogodišnje istraživanje objavljeno u "American Journal of Public Health" otkrilo je da je konzumiranje jedne porcije ovsene kaše (što je otprilike 1 šolja kuvanih žitarica) dva do četiri puta nedeljno, smanjilo rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 16 odsto.

Potočarka. Rangirana kao superhrana broj jedan, ova vrsta salate je krcata hranljivim materijama. U studiji kojiu je objavio Centar za kontrolu bolesti, od 47 voća i povrća izdvojeno je 17 koje poseduju najviše korisnih materija koje štite od bolesti, a potočarka je bila prva. Gram ovog zeleniša sadrži četiri puta više beta-karotena od jabuke i 238 odsto dnevnog preporučenog unosa vitamina K na 100 grama - dva sastojka koji kožu održavaju vlažnom i mladolikom.

Јabuke sa korom. Sve je više istraživanja koja pokazuju da kora jabuka sadrži neprobavljive polifenole koji stimulišu rast korisnih bakterija u crevima, a što potpomaže mršavljenje. Polifenoli takođe snižavaju nivo holesterola.

Paradajz. Paradajz je bogat likopenom, antioksidantom koji se, za razliku od većine nutrijenata koji se nalaze u svežoj hrani, povećava nakon kuvanja i prerade. Desetine studija pokazalo je vezu između redovne konzumacije paradajza bogatog likopenom i manjeg rizika od srčanih oboljenja i oštećenja kože.

Autor: mondo.rs / redportal.rs

#hrana

#namirnice

#zastita

#zdravlje