Trudo: Masovna grobnica u Kamlupsu nije izolovan slučaj

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je danas da masovna grobnica sa ostacima 215 dece otkrivena u jednoj od nekadašnjih škola za asimilaciju domorodačke dece u Kanadi nije izolovani incident.

Trudoovi komentari dolaze u trenutku kada domorodački lideri traže pregled svih bivših takozvanih rezidencijalnih škola - institucija koje su držale decu oduzetu iz porodica širom zemlje, prenosi AP.

On je poručio da je, kao premijer, zgrožen "sramotnom politikom koja je uzimala domorodačku decu iz njihovih zajednica''.

- Nažalost, ovo nije izuzetak ili izolovan incident. Nećemo se kriti od toga. Moramo priznati istinu. Rezidencijalne škole bile su stvarnost - tragedija koja je postojala ovde, u našoj zemlji, i mi se moramo tome prilagoditi. Deca su oduzimana porodicama, vraćana oštećena ili uopšte nisu vraćana - rekao je Trudo.

Od 19. veka do 1970-ih, više od 150.000 dece autohtonog stanovništva moralo je da pohađa hrišćanske škole koje je finansirala država, kao deo programa njihove asimilacije u kanadsko društvo.

Bili su primorani da pređu na hrišćanstvo i nisu smeli da govore maternjim jezikom. Mnogi su bivali pretučeni i verbalno zlostavljani, a navodno je umrlo do 6.000 dece.

Kanadska vlada se izvinila u Parlamentu 2008. godine i priznala da je fizičko i seksualno zlostavljanje u školama bilo rasprostranjeno.

Mnogi đaci se prisećaju da su ih tukli zbog toga što govore maternji jezik. Izgubili su i vezu sa roditeljima i običajima.

Domorodački lideri naveli su to nasleđe zlostavljanja i izolacije kao osnovni uzrok epidemijskih stopa alkoholizma i zavisnosti od droga u rezervatima.

U toku su planovi za dovođenje forenzičkih stručnjaka koji će identifikovati i reparirati ostatke dece pronađene zakopane na lokaciji Kamlups.

Škola Kamlups radila je između 1890. i 1969. godine, kada je savezna vlada preuzela operacije od Katoličke crkve i vodila je kao dnevnu školu do zatvaranja 1978. godine.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#indijanci kanada

#indijanci kanadi

#istebljenje indijanaca kanada

#istrebljenje indijanaca

#istrebljenje indijanaca kanadi

#kanada masovne grobnice

#kanada rezidencijalne škole

#trudo priznao