Pokreće se istraga širom zemlje, sumnja se da ih ima još

Starosedelačke grupe u Kanadi traže da se sprovedu istrage u celoj zemlji u potrazi za masovnim grobnicama na mestima rezidencijalnih škola nakon otkrića ostataka 215 dece u jednoj bivšoj školi prošle sedmice.

Starosedelačke zajednice širom Kanade traže da se otvore nove istrage, rekao je veliki poglavica Stjuart Filip, predsednik Unije indijanskih poglavica Britanske Kolumbije.

- Od suštinske je važnosti da se usvoji nacionalni program koji će omogućiti temeljnu istragu svih rezidencijalnih škola i potragu za neobeleženim masovnim grobnicama - rekao je on, preneo je AFP.

Premijer Džastin Trudo rekao je juče da je potraga za dodatnim masovnim grobnicama važan deo otkrivanja istine, ali nije najavio neke precizne korake.

Pripadnici plemena Tkemplus te Sekvepemk (Tk'emlúps te Secwépemc) saopštili su prošle sedmice da su pronašli ostatke 215 dece, od kojih su neka imala tek 3 godine, ispod rezidencijalne škole u mestu Kamlups, nekada najvećoj školi u Kanadi.

U periodu od 1831. do 1996. godine kanadski sistem rezidencijalnih škola prisilno je razdvajao decu od njihovih porodica, zlostavljajući ih, a poznati su višestruki slučajevi silovanja i uskraćivanja hrane.

Autor: Srna / redportal.rs

#istrebljenje indijanaca

#masovna grobnica kanada

#masovna grobnica škola

#masovna grobnica školi