Ruski vojnik Jevgenij Rodionov odbio je da izda veru pravoslavnu

U maju 1996. godine islamski ekstremisti pogubili su mladog ruskog vojnika Jevgenija Rodionova, koji nije hteo skinuti krst sa grudi, izdati svoju veru pravoslavnu i tako spasiti sebi život.

Jevgenij Aleksandrovič Rodionov bio je vojnik u graničnim trupama oružanih snaga Ruske Federacije. U Prvom čečenskom ratu on i nekoliko njegovih saboraca bivaju zarobljeni od strane neprijatelja. 

Godinu dana su ležali u zarobljeništvu tokom kog su ih podvrgavali teškom mučenju. Pred Jevgenija su stavili izbor – da pređe na islam ili će ga ubiti, ali on je čvrsto odabrao da zadrži veru i pogine. Zbog toga je ubijen na zverski način, odsecanjem glave. 

Jevgenij je bio kršten sa svega godinu dana. Ogrlicu sa priveskom krsta, koju kasnije nije hteo da skine čak ni pod pretnjom smrću, poklonila mu je baka 1988. godine.

Dana 13. februara 1996. godine otišao je na stražu u pratnji redova Andreja Trusova, Igora Jakovljeva i Aleksandra Železnjova. Tokom straže presreli su ambulantna kola u kojima je Ruslan Hajhoroev - brigadni general Čečenske republike Ičkerije švercovao oružje, u pratnji desetak naoružanih lica. 

Mladi ruski vojnici su pokušali da pretresu vozilo, ali su ih neprijatelji savladali i zarobili. Nakon što je ruska komanda shvatila da su graničari nestali, prva pretpostavka je bila da su dezertirali. Čak je i vojna policija pretresala kuću Jevgenijeve majke, u potrazi za njim. Nedugo kasnije, vojni istražitelji su uvideli jasne tragove borbe, te je postalo jasno da su Jevgenij i njegovi saborci u stvari bili zarobljeni.

Na njegov devetnaesti rođendan, 23. maja 1996. godine, Jevgeniju je odrubljena glava u blizini Čečenskog sela Bamut. Ubistvo je kasnije priznao Ruslan Hajhoroev. U prisustvu stranog predstavnika OEBS-a, rekao je:

On je imao izbor da ostane živ. Mogao je da promeni veru, primi islam, i tako se spase, ali on je to odbio. Odbio je čak i da skine krst sa sebe. Na kraju je pokušao da pobegne ...

Krajem 2003. godine, predloženo je da se Jevgenij Rodionov kanonizuje. Jedan od inicijatora je bio predsednik "Odbora za moralni preporod Otadžbine", rektor crkve Svetog Nikole u Piži, protojerej Aleksandar Šargunov. Početkom 2004. godine, Saborna Komisija o Kanonizaciji Ruske pravoslavne crkve je odbila da kanonizuje Evgenija zbog nedostatka pouzdanih informacija o njegovom mučeništvu.

evgenij Rodionov je posthumno odlikovan ruskim Ordenom za hrabrost.

Autor: redportal.rs

#Islamisti

#Jevgenij Rodionov

#Pravoslavlje

#Ruski vojnik

#krst

#rat