Usvajanje dece su do sada dozvolili Holandija, Švedska, Velika Britanija, itd.

Ministarstvo za rad, porodicu i socijalnu politiku u Hrvatskoj, žaliće se na odluku Upravnog suda koji je poništio rešenje Ministarstva kojim se odbija pravo Ive Šegote i Mladena Kožića da usvajaju decu.

Kako se navodi u odluci Upravnog suda, nadležno Ministarstvo nije obrazložilo na adekvatan način zašto nije u interesu dece da Ivo i Mladen usvoje decu. Zbog ovakve odluke, Ministartvo za rad, porodicu i socijalnu politiku će se žaliti nadležnim organima.

Usvajanje dece od strane istopolnih partnera je značajno podelio Evropu. Zapad Evrope je to uglavnom zakonski omogućio u poslednjih 10 godina, dok je u zemljama na istoku Evrope to retkost.

Holandija je prva država koja je legalizovala istopolne brakove još 2001. godine, a iste godine je dozvoljeno i usvajanje dece. Za pokretanje procedure usvajanja dece, par mora da živi zajedno najmanje 3 godine. Lezbejke u Holandiji imaju pravo na veštačku oplodnju, kao i na sva roditeljska prava nad svojom decom.

Nakon Holandije, istopolne brakove su 2002. godine dozvolile Švedska i Velika Britanija, Belgija je to uradila 2006. godina, a Danska 2010.

Autor: jutarnji.hr / redportal.rs

#Gej

#Istopolna partnerstva

#LGBT

#Usvajanje dece