Navodno su ilegalno prikupili privatne podatke miliona evropske dece

TikTok, izuzetno popularna video aplikacija, i njen kineski tvorac BiteDance mogli bi se suočiti sa odštetom u vrednosti od milijardu funti na sudu u Londonu zbog navoda da su ilegalno prikupili privatne podatke miliona evropske dece.

Ana Longfild, bivša Dečja poverenica za Englesku i takozvani "parnični prijatelj", ili javno lice anonimne 12-godišnje devojčice koja vodi grupnu akciju, izjavila je u sredu da bi pogođena deca mogla dobiti po hiljadu funti ako potraživanje bude uspešno.

Longfeld tvrdi da je svako dete koje koristi TikTok od 25. maja 2018, možda imalo privatne lične podatke koje je BiteDance nezakonito prikupljao preko TikTok-a u korist nepoznatih trećih strana.

- Roditelji i deca imaju pravo da znaju da se privatni podaci, uključujući brojeve telefona, fizičku lokaciju i video zapise njihove dece, ilegalno prikupljaju - rekla je ona.

Predstavnik TikTok-a rekao je da su privatnost i sigurnost najvažniji prioriteti kompanije i da ima robusne politike, procese i tehnologije koje pomažu u zaštiti svih korisnika, posebno tinejdžera.

- Verujemo da zahtevi nemaju merituma i nameravamo energično da se branimo - rekao je predstavnik.

TikTok je jedna od najpopularnijih aplikacija na svetu - posebno među mladima - i samo u Evropi ima oko 100 miliona korisnika. Pandemija COVID-19, koja je zatvorila mnogo dece kod kuće, pomogla je da se učvrsti njen uspeh.

Ali podnosioci zahteva, savetovani od advokatske kancelarije Scott & Scott, tvrde da je TikTok prekršio zakone o zaštiti podataka Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije obrađivanjem podataka mladih bez adekvatnih mera bezbednosti, transparentnosti, pristanka staratelja ili legitimnog interesa.

Tužba zahteva da kompanija izbriše sve lične podatke dece - i navodi da bi šteta mogla uspeti u "milijardama funti" ako uspe. Slučaj je stavljen na čekanje dok čeka presudu Vrhovnog suda Velike Britanije u slučaju protiv internet giganta Google zbog navodnog nezakonitog praćenja korisnika Ajfona tokom 2011. i 2012. putem nezavisnih kolačića.

Autor: redportal.rs

#Engleska

#TikTok

#deca

#privatnost

#tužba