Klub poslanika HDZ uputio je inicijativu za ustavne izmene

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu Srbi bi uskoro trebali biti ravnopravni sa Hrvatima i Bošnjacima i uživati svoja ustavna prava konstitutivnog naroda.

Kako prenosi Fena, Inicijativu za ustavne izmene kojim bi se rešila konstitutivnost srpskog naroda danas je Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio Klub poslanika HDZ-a BiH.

Zamenik predsedavajućeg Skupštine Hercegovačko neretvanskog kantona (HNK) Tomislav Martinović pozdravio je u petak inicijativu Kluba poslnika HDZ-a BiH koja se tiče ustavnih promjena, a odnosi se na konstitutivnost Srba u HNK-u.

Ta inicijativa upućena je Vladi HNŽ-a i mi ćemo pokušati u okviru tih pitanja obuhvatiti i ona druga koja se tiču institucija koje odavno nemamo. Tako bismo trenutno stanje i osnovni pravni akt županije uskladili s onim što u praksi imamo.

Predsedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago je komentarisao ovu izjavu:

Svi poslanici u Klubu Bošnjaka će podržati predlog kad dođe od Kluba poslanika HDZ-a, odnosno Hrvata... Ako Klub HDZ-a bude 'za' s naše strane nema problema

Od 2017. u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje su utvrdili Klub poslanika Bošnjaka u prethodnom sazivu i Klub poslnika Srba, a koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i pisma.

Autor: Fena

#Mostar

#konstitutivna sednica

#srbi