Smrt usledila kao posledica koronavirusa

Kako javlja televizija Pink, preminuo je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Mitropolit je bio na bolničkom lečenju u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici jer je oboleo od upale pluća izazvane koronavirusom.

U poslednjim saopštenjima iz Mitropolije crnogorsko-primorske navođeno je da se uspešno oporavlja od virusa. Međutim, tokom jučerašnjeg dana zdravstveno stanje mu se naglo pogoršalo. Priključen je na respirator zbog pucanja plućne maramice.

Mitropolit nije dobio bitku protiv opasnog virusa.

Iz Mitropolije je saopšteno da je Amfilohije Radović preminuo jutros u 8.20 č., posle primanja Svete tajne pričešća.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović rođen je na Božić 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svetovno ime bilo mu je Risto.

Osnovnu školu završio je u manastiru Morači, dok je Bogosloviju Svetog Save okončao u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa ovim faklutetom, studirao je i klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu, gde je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu 1965. godine. Zatim je u Pravoslavnoj crkvi Grčke boravio 7 godina, i tu je primio sveštenički čin. Tokom ovog perioda, u Atini je odbranio doktorat o Svetom Grigoriju Palami, koji je privukao veliku pažnju tadašnje evropske teološke javnosti.

Posle godinu dana provedenih na Svetoj Gori postao je profesor na Pravoslavnom institutu Svetog Sergija u Parizu. Bio je docent (od 1976), pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Svetog Jovana Bogoslova u Beogradu (potonjeg Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu). Imao je i 2 mandata kao dekan fakulteta. 

Doktorati: Moskovska duhovna akademija (2003. godina); Institut teologije Beloruskog državnog univerziteta u Minsku (2008); Pravoslavni teološki institut Svetog Sergija u Parizu (2012); Sankt-peterburška duhovna akademija (2011).

Godine 1990. odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC episkop banatski Amfilohije izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog sa sedištem na Cetinju. Svečano ustoličenje sproveo je patrijarh srpski Pavle sa episkopima 30. decembra 1990. godine u Cetinjskom manastiru.

Pored teologije i filozofije, mitropolit se bavio i esejistikom, prevodilaštvom i poezijom. Objavio je desetine dela. Bio je član Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore, kao i dobitnik mnogih književnih nagrada.

U jednom od intervjua za Večernje novosti rekao je:

Mitropoliti cetinjski imaju svoju težinu i sada se ja moram brinuti o svom narodu. Niko se ne pita što se papa bavi svim mogućim pitanjima svetskim, moralnim, društvenim. A koja je razlika između rimskog pape i mitropolita cetinjskog Amfilohija? Uvek kada krenem sa Cetinja, uzmem blagoslov od Svetog Petra Cetinjskog i u povratku njemu polažem račune. Poštujem ja vlast, ali on mi je na prvom mestu.

Autor: redportal.rs

#Mitropolija crnogorsko-primorska

#cetinje

#koronavirus

#mitropolit Amfilohije