Američki predsednik najavio nastavak pritisaka na Kinu

Američki predsednik Džo Bajden i generalni sekretar Komunističke partije Kine Si Đinping održali su prvi telefonski razgovor kao lideri 2 najveće svetske sile.

Bajden je istakao svoju izuzetnu zabrinutost zbog ponašanja Pekinga, a pogotovo zbog Hongkonga, kršenja ljudskih prava u Sinđangu, kao i inteziviranih akcija usmerenih ka Tajvanu.

Si Đinping je rekao Bajdenu da bi sukob između Sjedinjenih Država i Kine bio katastrofalan i pozvao je američkog predsednika da se ponovo uspostave dobri odnosi koji će se pre svega odnositi na prestanak lažnih optužbi na račun Kine.

Međutim, Si Đinping je zadržao čvrst stav kada su u pitanju Hongkong, Sinđang i Tajvan. Kineski lider navodi da je to pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine i da se nada da će Sjedinjene Države biti oprezne.

Razgovor Si Đinpinga i nekog američkog lidera je prethodni put održan u martu prošle godine kada je na poziciji američkog predsednika bio Donald Tramp. Od tada, odnosi između ove 2 sile su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija. Trampova administracija je pokrenula trgovinski rat protiv Kine, uvela sankcije kineskim zvaničnicima i kompanijama, pokrenula pitanje Južnog kineskog mora i optužila Kinu da je stvorila koronavirus.

Da bi stvari po Kinu bile gore, ne deluje da će Džo Bajden promeniti politiku s obzirom na to da je najavio još u svojoj kampanji da će "pritiskati, izolovati i kazniti Kinu".

Autor: redportal.rs

#SAD

#Si Đinping

#bajden

#kina