Grad na levoj obali Save zamišljen još 1923. godine

Na današnji dan 1948. godine, omladinske radne brigade započele su izgradnju Novog Beograda.

Književnik Čedomir Minderović je, povodom početka gradnje Novog Beograda 1948. godine, zapisao:

Kada ovde već bude stajao ponosni Novi Beograd, podignut svesno, planski i s ljubalju, voljom i rukama trudbenika, omladine, naroda, neka ova ploča kazuje i podseća: 11. aprila 1948. tri godine posle završetka Narodooslobodilačke borbe, završene su pripreme za početak nove radne bitke u borbi za sreću i blagostanje naroda. Toga dana: ratni ljudi i omladina svih naroda Jugoslavije, pregli su da podignu Novi Beograd, da prošire voljeni glavni grad države ravnopravnih naroda s ove strane Save.

Manje je poznato da su prvi planovi za proširenje Beograda na levu obalu Save nastali 1923. godine. U nešto manje od dve decenije, na prostoru današnjeg Novog Beograda sagrađeni su Stari aerodrom, zatim fabrika aviona Rogožarski i kompleks Starog sajmišta, a uspostavljen je tramvajski i drumski saobraćaj 1934. godine, izgradnjom Mosta kralja Aleksandra (današnjeg Brankovog mosta).

Prema popisu iz 2011. godine, Novi Beograd je imao 214.000 stanovnika. On danas predstavlja poslovni centar, sedište velikih korporacija i stranih predstavništava.

Autor: redportal.rs

#Logor Staro Sajmište

#Rogožarski

#Staro sajmište

#istorija

#novi beograd

#Čedomir Minderović