Premijerka je pozvala građane da glasaju za promenu Ustava, koja će doneti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo

Predsednica Vlade Ana Brnabić pozvala je građane da izađu sutra na referendum i glasaju za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, koja će, kaže, doneti veću vladavinu prava i jače institucije u našoj zemlji.

- Sutrašnji dan je izuzetno važan za čitavu našu zemlju, da nam se nikad ne ponovi takozvana reforma pravosuđa iz 2009. koja je ustvari bila čista politička čistka sudija. U jednom danu otpustili su 837 sudija, zato što nisu bili politički podobni, a ta čistka je sve građane koštala 44, 4 miliona evra - rekla je Brnabićeva novinarima u Obrenovcu gde je obišla dispečerski centar EPS-a.

Video: Tanjug/NZ

Istakla da je referendum u ovom trenutku najvažnija stvar za jačanje naše zemlje.

Premijerka je pozvala građane da glasaju za promenu Ustava, koja će, kako je naglasila, doneti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

Građani Srbije sutra će imati priliku da odgovore sa da ili ne na pitanje Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?.

Ustav se menja u oblasti pravosuđa da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije EU, a promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u tom procesu.

Sudije i tužioce više ne bi birala Skupština Srbije, već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Uskoro imenovanje novog direktora EPS-a

Brnabićeva je navela da će se se uskoro znati ko će biti novi direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) i da će o tome javnost uskoro biti obaveštena.

Video: Tanjug/NZ

Rekla je da je Obrenovcu i da bi pohvalila za sve ono što je urađeno u proteklim godinama, ali je zahvalila i bivšem v.d. direktoru EPS-a Miloradu Grčiću na svemu što je EPS uradio da se proširi sistem daljinskog grejanja.

- Realno su projekti zaštite životne sredine krenuli da se realizuju 2014. godine, uprkos svim problemima, kada je premijer bio Aleksandar Vučić - istakla je Brnabićeva i naglasila da je uloženo 600 miliona evra za filtere za odsumporavanje na teremoelektranama.
- Danas razmišljamo o širenju sistema centralnog grejanja, kako bismo smanjivali broj individualnih ložišta, koja zagađuju vazduh - dodala je premijerka.

Brnabićeva tvrdi da je elektroenergetski sistem Srbije u najvećoj meri stabilizovan i da se smanjuje potreba za uvozom struje.

- Nadam se da će biti samo stabilniji i zadovoljna sam što građani nisu osetili nikakave probleme, a njih je nezapamćeno na svetskom i evropskom tržištu sa cenama gasa i struje - ocenila je Brnabićeva.
- Istakla je da su cene gasa i struje za domaćinstva ostala ista, a ograničili smo za privredu na 75 evra - rekla je Brnabićeva.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da se u tu opštinu gotovo deceniju ulaže 100 miliona evra godišnje, u niz javnih objekata koji znače budućnost.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je Obrenovac beogradska opština koja se najbrže razvija.

Video: Tanjug/NZ

Autor: Tanjug

#Ana Brnabić

#promena ustava

#referendum