Inauguracija u toku

Džozef Bajden rekao je u prvom govoru nakon polaganja predsedničke zakletve da je demokratija prevladala, što su prisutni na ceremoniji ispred Kapitola burno pozdravili. - Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokratije - rekao je 46. predsednik SAD i dodao da je upad u Kapitol prije dve sedmice ugrozio vrednost američke demokratije i uzdrmao temlje Kapitola. Bajden je rekao da je su Amerikanci ponovo naučili da je demokratija dragocena i da je u ovom trenutku prevladala - preneo je BBC.

Ovo je američki dan, dan demokratije, koja je najznačajnija, koja je krhka, ali koja je opstala, rekao je Bajden.

- Sada na mestu gde su uzdrmani temelji, ujedinili smo se kao nacija. Ujedinjeni možemo da uradimo mnogo, da otvorimo nova radna mesta, da obezbedimo školovanje za decu, da pobedimo virus i da učinimo da Amerika opet bude vodeća zemlja sveta. Strah, demonizacija, rasizam, sve ovo nas je godinama sputavalo, ali bez jedinstva nema mira, nema nacije, samo haos i nered. Ovo je istorijski trenutak u kojem treba da izaberemo put jedinstva - rekao je Bajden.

Kamala Haris je takođe položila je zakletvu, čime je zvanično postala potpredsednica SAD i prva žena potpredsednik ove države.

Foto: Printscreen /NBC News

IZVOR: TW / @PodSaveAmerica

Lejdi Gaga otpevala je, na samom početku ceremonije, američku himnu, a takođe je nastupala i Dženifer Lopez.

Foto: Printscreen /NBC News

Foto: Printscreen /NBC News

- Volim te, Džil. I ne mogu da budem viša zahvalan zato što te imam uz sebe na ovom putovanju - napisao je Bajden na Tviteru.

IZVOR: TW / @JoeBiden

Pre njih u Kapitol su stigli clanovi njihovih porodica, kongresmeni, ali i bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton sa suprugama. Najstariji bivši predsednik Džim Karter (96) iz zdravstvenih razloga je sprečen da prisustvuje ceremoniji.

Autor: Pink.rs

#Dženifer Lopez

#Inauguracija

#Lejdi Gaga

#džo bajden

#kamala haris