Istanbul bi mogao za 45 dana da ostane bez vode

Istanbul bi mogao ostati bez vode u roku od 45 dana, jer Turska i dalje pati od najgore suše u poslednjih deset godina.

Urbani razvoj kriv je za isušivanje brana u gradu od 17 miliona stanovnika i mnogim drugim metropolama u Turskoj, preneo je Dejli mejl.

Nivoi vode u brani Omerli, glavnom gradskom izvoru vode, najniži su u poslednjih 15 godina - sa samo 20% kapaciteta zbog nedostatka kiše. U međuvremenu, u glavnom gradu Ankari, gradonačelnik Mansur Iavas rekao je da je u branama i rezervoarima ostalo vode za samo 110 dana.

Sledeća dva najveća turska grada Izmir i Bursa iscrpila su svoje brane na samo 36%, odnosno 24%. Situacija je toliko grozna da je džamijama rečeno da se mole za kišu u decembru prema direktivi Predsedništva verskih poslova.

Ali zalihe vode u zemlji i dalje padaju, padavine su u novembru pale za 49%, a od tada su ispod proseka. Turska godišnje proizvede samo 1.346 kubnih metara vode po stanovniku, što je čini državom pod "vodenim stresom".

Akademik Tehničkog univerziteta u Istanbulu Sevink Asilkan rekla je da Turska ima polusušnu klimu zbog svog geografskog položaja i da je smanjenje broja šuma i zelenih površina u zemlji pogoršalo sušu.

Gradonačelnik Ankare predložio je u ponedjeljak veću gradske opštine Progresivni zakon o vodi kojim će se uvesti tarife na vodu kako bi se ograničila upotreba.

Autor: redportal.rs

#Istambul

#Turska

#voda